У Чернівецького драмтеатру є брат-близнюк у Німеччині

від Комарі Альберт

Сьогодні Чернівецький обласний драмтеатр ім. Ольги Кобилянської – одна з візитівок міста. А ще півтора століття тому довкола місця, де його побудували, був ліс і цвинтар.

Театр з’явився у Чернівцях з ініціативи міського магістрату, який 1897 року створив комісію щодо будівництва нового театру на зміну старому дерев’яному.

Проект будівлі замовили у престижному на той час архітектурному бюро “Фельнер і Гельнер” у Відні. Однак через бюрократичну тяганину наріжний камінь урочисто заклали лише 1904 року.

“Чернівецький театр імені Кобилянської побудований талановитими архітекторами Гельмером і Фельнером на початку ХХ століття.‭ ‬Проект замовили у престижному архітектурному бюро‭ “‬Фельнер і Гельмер‭”‬.‭ ‬У‭ ‬1900‭ ‬році Фельнер особисто приїхав до Чернівців для ознайомлення з місцевістю.‭ ‬Спочатку архітектор забажав ділянку під майбутнє будівництво у‭ ‬парку Франца Йосифа або безпосередньо на площі Австрії‭ (‬нині Соборна площа‭)‬.‭ ‬З різних причин ці варіанти були відхилені і вибрали те місце,‭ ‬де зараз красується наш театр.‭ ‬У травні‭ ‬1902‭ ‬року проект театру вже був готовий,‭ ‬але до його будівництва не було готове місто.‭ ‬Не вистачало коштів.‭ ‬Офіційно працювати почали‭ ‬першого серпня‭ ‬1904‭ ‬року.‭ ‬Збудували театр за‭ ‬один рік і‭ ‬два місяці” – розповів ‬колишній директор театру,‭ ‬історик театру Буковини Тадей Сулятицький.

“Мало хто знає,‭ ‬та в місті Фюрт у Німеччині є такий самий театр,‭ ‬як і наш.‭ ‬Це його брат-близнюк.‭ ‬Та,‭ ‬за рахунок того,‭ ‬що наша‭ ‬Театральна площа на кілька метрів‭ ‬вкопана‭ ‬— наш театр виглядає краще і вигідно відрізняється від німецького”, – додав він.

Після приходу радянської влади тут створили першу українську театральну трупу, дебютом якої стала п’єса Лесі Українки “Лісова пісня”.

1954 року театру надали ім’я видатної буковинки, письменниці Ольги Кобилянської, а в 1980-му їй встановили пам’ятник перед фасадом.

Фото з колекції Едварда Туркевича

Фото 1904 року, на якому – початок будівництва драмтеатру ім. Ольги Кобилянської. На задньому плані в центрі видніється вхід на старе кладовище, яке розташовувалось в районі нинішньої вулиці Лесі Українки з 2 половини 18 століття майже до кінця 19 століття.

Нагадаємо, нещодавно ми писали про українське театральне життя у Словаччині.

Читайте також: Медсестра у Чернівцях зібрала унікальну колекцію вишиванок

Схожі публікації

Залишити коментар