Наукову гордість України – Любомира Романківа – нагородили в США

від Комарі Альберт

Орден Князя Ярослава Мудрого, присуджений йому Президентом України, отримав у США відомий український винахідник Любомир Романків.

Пан Романків є провідним науковцем компанії IBM у галузі комп’ютерних технологій, разом з Девідом Томпсоном вони розробили ті винаходи, що уможливили появу жорстких дисків і персональних комп’ютерів. Любомир Романків – автор і співавтор понад 65 патентів, директор відділу електрохімічної технології й магнетизму Дослідного центру корпорації ІВМ (Йорктаун Гайтс, Нью-Йорк).

Урочиста церемонія відбулася в понеділок у Нью-Йорку, в приміщенні Генерального консульства України.

«Внесок Любомира Романківа у світову науку давно визнано у всьому світі. За весь час лише двох українців було внесено до Зали слави США – Ігоря Сікорського й Любомира Романківа», – зазначається в повідомленні Посольства України США.

Романківа називають «українським Ілоном Маском», а без його винаходів могло не відбутися й таких світових гігантів комп’ютерної індустрії, як компанія Apple.

«Саме завдяки його винаходам ми завдячуємо появі персонального комп’ютера, жорсткого диска, інтернету, сонячних батарей та інших речей, якими ми звикли користуватися сьогодні щодня», – зазначають у Посольстві.

За своє життя Любомир Романків зробив 180 наукових відкриттів, володар десятків патентів. Його винаходи вивчають у найбільших університетах США, Великої Британії, Німеччини, Швейцарії, Італії, Швеції, Данії, Польщі, Японії, Кореї, Тайваню, Сінгапуру та України.

Орден Любомиру Романківу вручив Посол України в США Володимир Єльченко.

Як повідомлялося, Романків є володарем видатної нагороди з дослідження Електрохімічної Спільноти, нагороди AESF за досягнення в науці, Меморіальної премії IEEE Морріса Лібмана, Медалі Вітторіо де Нора від Електрохімічного товариства, а також Золотої медалі Перкіна від Сільноти хімічної індустрії.

Він також є дійсним членом Академії інженерних наук ІВМ та Академії інженерних наук України, членом Наукового товариства імені Шевченка. Крім того, як громадський діяч Романків є членом президії Світового конгресу вільних українців, головою Комітету Української Молоді при СКВУ, організатором і головою студентських товариств в Едмонтоні та Бостоні.

Раніше ми писали про Ярослава Йосиповича Бурака – унікальну людину, видатного українського вченого, доктора фізико-математичних наук, члена-кореспондента НАН України, заслуженого діячя науки України.

Схожі публікації

Залишити коментар