Банченський монастир – православна святиня, відома в усьому світі

від Комарі Альберт

В 20-ти км на схід від Чернівців, біля села Молниця знаходиться православний чоловічий Свято-Вознесенський монастир “Банчени”. На пагорбі, де розташована обитель, є джерело, з якого пили воду діти з сусіднього села, коли бігали сюди гратися. Серед них був хлопчик, що мав фізичні вади.

З часом всі стали помічати, що дитина одужує. Саме на цьому місці отець Лонгін вирішив звести спочатку церкву, а потім і монастир. Будівництво почалося у 1994 р., а у травні 1998 року монастир був освячений Митрополитом Київським і всієї України Володимиром. Всього за 17 років на пустищі було зведено шість храмів і скит.

Щоб дістатися до Банчен, слід у Чернівцях виїхати на вулицю Руську та прямувати нею на південний схід. За містом ця вулиця переходить в дорогу, проїхавши якою 20 км з правого боку на пагорбі Ви побачите золочені куполи монастиря. За селом Молниця буде з’їзд праворуч, що веде вгору до монастирського комплексу.

Православні люди приїжджають сюди з усіх кінців світу. У Свято-Вознесенському Банченському монастирі навіть стіни дихають благодаттю, кожен куточок тут наповнений вірою, любов’ю, спокоєм та великою силою. У монастирі зберігаються частки Животворящого Хреста, святих мощів прп. Серафима Саровського, вмц. Варвари та багатьох інших святих.

При в’їзді до монастиря височіє надбрамна дзвіниця заввишки 60 м, що дуже нагадує київську Святої Софії. На території обителі розбитий ландшафтний парк: усюди доріжки, мощені дорогим каменем, акуратно підстрижені газони, загорожі з кущів, мініатюрні туї і маса різноманітних квітів. Посеред цієї зелені, поряд з величним храмом б’є фонтан. У скиті монастиря усамітнюються ченці, щоб помолитися за всіх без винятку людей. Тут вони підтримують благодатний вогонь з Єрусалима, який горить і вдень, і вночі – як символ незгасної віри.

У 2006 році на території монастиря розпочалося будівництво останнього восьмого храму – Свято-Троїцького собору, одного з найбільших в Україні, що не поступається за розмірами столичному Володимирському. Через п’ять років, 2 жовтня 2011 р., Святіший Патріарх Московський Кирил освятив Собор. У зведенні храму брали участь чимало добровольців, а розписували його понад 60 майстрів, причому розпис унікальний – частину фресок робили за давньою технологією, яку використовували художники багато століть тому.

У вівтарі храму, в кожному з престолів, знаходяться частки мощів святих, які обов’язково розміщують тут за багатовіковою традицією. У Свято-Троїцькому соборі зберігаються частки Хреста Господнього з Єрусалима, мощів святих невинних немовлят Віфлеємських та лаврських святих. Перша свічка у храмі була запалена від Благодатного вогню з Єрусалима, що підтримується ченцями в монастирському скиті.

Монастир активно займається благочинністю. При ньому функціонує сирітський притулок, що знаходиться в селі Молниця. У будинку-притулку проживає більше 250-ти дітей. Серед них багато інвалідів, хворих на невиліковні хвороби. Багато зусиль докладається до того, щоб діти в майбутньому мали можливість отримати освіту, роботу, житло.

Як повідомлялося, на Київщині на древньому фундаменті відновили козацький храм.

Схожі публікації

Залишити коментар