87 років тому народився генерал-губернатор Канади родом з України Роман Гнатишин

від Стожари

87 років тому народився видатний канадський політик та громадський діяч українського походження Роман (Рей) Джон Гнатишинодин (англ. Ramon John “Ray” Hnatyshyn, 16 березня 1934, м. Саскатун, Канада – 18 грудня 2002, Оттава, Канада).

Роман (Рей) Джон Гнатишин – канадський юрист, сенатор, міністр та 24-й генерал-губернатор Канади (1990-1995), увійшов в історію Канади не тільки як талановитий політик, а й як меценат, чудовий оратор та людина, яка точно знала, що потрібно Канаді. Він був першим українцем за кордоном, який обіймав таку високу посаду.

На початку ХІХ століття, його бабуся та дідусь по батьківській лінії, шукаючи кращої долі, наважилися перетнути океан та оселитися в Канаді. За спогадами односельців, сім’я бідувала та нічим не відрізнялася від інших переселенців. Водночас Гнатишини зробили все, щоб виховати достойних нащадків.

Батько Романа, Джон, – видатний юрист і сенатор. Саме він вплинув на світогляд сина і сформував його перші уявлення про політику.

Сачевський університет, в якому навчався хлопець, дав йому знання з юриспунденції, які згодом знадобилися і в політиці. Роман Гнатишин почав свою кар’єру з Королівських повітряних сил та юридичної практики, якою займався упродовж 27 років. 

Одного дня йому зателефонував лідер прогресивно-консервативної партії в Канаді Роберт Стенфілд і запропонував подати свою кандидатуру на виборах до Палати громад канадського парламенту. Гнатишин відмовлявся, аргументуючи тим, що не знає, як поєднуватиме сімейне життя і політичну діяльність. Однак після довгих умовлянь усе-таки погодився. 

Політичну кар’єру Рей Гнатишин розпочав у Прогресивно-консервативній партії Канади, до якої належав і його батько. Від обрання у 1974 р. і впродовж 14 років він був членом парламенту Канади, а також обіймав низку урядових посад, зокрема очолював міністерства науки і технології (1979), енергетики, копалень і ресурсів (1979-80), був міністром юстиції та генеральним прокурором Канади (1986-1988). За рекомендацією прем’єр-міністра Гнатишин 14 грудня 1989 року був призначений 24-м генерал-губернатором Канади. А вже 29 січня 1990 року він склав присягу та став формально другою особою у Канаді після її Величності Королеви Великої Британії.

У своїй промові Гнатишин зазначив, що вірить у майбутнє держави та її громадян і впродовж наступних п’яти років зробить усе можливе для зміцнення духу єдності та взаєморозуміння між канадцями.

Другом і надійним помічником, а також натхненником багатьох ініціатив стала його дружина — Карен Герда Найгард Андресен, з якою вони поєднали долі 9 січня 1960 року.

За час перебування на посту Гнатишин прийняв 26 голів держав, у тому числі, в листопаді 1994 року, президента України Леоніда Кучму. У березні 2004 року уряд Канади вшанував Гнатишина випуском поштової марки із його зображенням.

Колеги, згадуючи про Гнатишина, підкреслюють його неймовірне почуття гумору, толерантність та дипломатичність.

За їхніми словами, він мав дуже чітке і точне уявлення про країну, що надзвичайно важливо для будь-якого політика. Ним захоплювалися скрізь, хоч куди б він пішов.

Рей Гнатишин завжди пам’ятав про своє українське коріння і, щойно з’явилася можливість, у 1992 р. відвідав Україну з офіційним візитом. Не довелося чути, щоб Рей Гнатишин розмовляв українською. Сам він із гордістю згадував ті дні, коли він, генерал-губернатор Канади, після оголошення незалежності України, відвідав Батьківщину своїх предків. Зокрема побував на малій батьківщині своїх батьків на Буковині та взяв участь у відкритті Чернівецького музею діаспори. «Як вам відомо, моє сімейне коріння, як і тисяч інших канадців, закопане якраз тут. Бо з Буковини виїхав до Канади Михайло Гнатишин, і звідси також через декілька місяців опісля поїхала його дружина Анна, несучи на руках двомісячного хлопчика, який пізніше став моїм батьком. Я хочу вас запевнити, що вони ухвалили правильне рішення, обравши Канаду своїм домом. Наша країна така, в якій людям не тільки дозволено – їх навіть активно заохочують – пам’ятати і вшановувати свою рідну спадщину», – Рамон Джон Гнатишин.

Серед багатьох почесних відзнак Рея Гнатишина, є нагорода Світового конгресу українців – медаль св.Володимира (1988). У 1992 р. Гнатишину було присвоєно звання почесного доктора Чернівецького державного університету, в якому у 2005 р. відкрито Центр канадських студій його імені.

Рей Гнатишин після тримісячного лікування і страждань, помер 18 грудня 2002 року від хвороби віку. Його дружина і два сини — красиві, як і він, провели з ним ці останні дні його життя. Коли труну з його тілом внесли до парламенту, на величезному майдані перед парламентом було шестеро людей, із них двоє — випадкові туристи. Це звична поведінка ліберально-прагматичного світу, який успішно позбавляється консервативних цінностей, в тому числі і вдячності. На відспівуванні Української православної церкви в Оттаві в офіційній церкві генерал-губернаторів в Англіканському соборі, що велося українською і англійською мовами, були присутні 500 осіб: члени родини, друзі, колеги, урядовці. Вони завжди будуть із щастям згадувати, що товаришували із доброю людиною — Реєм Гнатишиним задоволенням.

Схожі публікації

Залишити коментар