Тарас Демчук: «Рада молодих вчених ІФКС НАН України і надалі докладатиме зусиль…»

від Стожари

17 лютого у приміщенні Національного університету «Львівська політехніка» відбулась перша регіональна зустріч рад молодих вчених Львівської області з представниками Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України (РМУ при МОН).

Серед 16 виступаючих був і голова Ради молодих вчених Інституту фізики конденсованих систем (ІФКС) НАН України Тарас Демчук, розмову з яким і пропоную вашій увазі, шановні читачі.

Регіональна зустріч Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України у Львівській політехніці

– Пане Тарасе, ваше враження від першої в історії зустрічі на території Львівської області молодих Рад українських науковців.

– Насамперед зауважу, що ці збори не були присвячені вирішенню чи обговоренню якогось конкретного питання. Основною метою було знайомство представників рад, обмін контактними даними та ініціація створення каналу Ради молодих учених Львівської області в соціальній мережі Telegram для оперативної комунікації у майбутньому. Присутність голови та представників РМУ при МОН посприяла їхньому активному спілкуванню з учасниками локальних РМУ.

– Переконаний, що ви, молоді науковці, часто спілкуєтесь між собою. Чи не так?

– Звичайно. Можливість обговорювати проблеми молодих науковців з РМУ при МОН була завжди, але живе спілкування забезпечує більше розуміння і висвітлення певних питань ширше та менш формально. Голова РМУ при МОН не шкодувала часу на дискусію щодо специфічних труднощів, які виникали в присутніх чи їхніх рад.

Окрім цього, зустріч дозволила представникам РМУ при МОН представити свої проєкти наживо. Звісно, про них можна дізнатися з офіційних сайтів чи сторінки в соціальній мережі Facebook, але презентація на зустрічі дозволила детальніше розповісти про можливості даних проектів, а також сприяла зростанню зацікавленості молодих науковців, з огляду на жваве обговорення, відгуки та запитання.

– Що взагалі можете сказати про сучасну освіту?

– Нинішня система освіти, зокрема вищої, а також система підготовки наукових кадрів активно реформується. Причому зміни проходять в реальному часі. Такі зустрічі дають змогу представникам РМУ при МОН почути думку молодих науковців про зміни, які вже відбулись, і ті, які відбудуться у майбутньому. Це не дивно, адже не зважаючи на те, що РМУ при МОН є лише консультативно-дорадчим органом, її члени беруть участь у законотворчому процесі та входять до складу різних комітетів.

Сподіваюся, що подібні збори матимуть регулярний характер. Бо вже з першої відчувається вплив на майбутню згуртовану діяльність рад молодих вчених Львівської області.

– Добре. А як працює рада молодих вчених Інституту фізики конденсованих систем НАН України ІФКС НАН України?

– Рада молодих вчених нашого Інституту (РМВ), відповідно до статуту, є представницьким та водночас виконавчим органом молодих вчених Інституту. Ми займаємося звичною для цього органу діяльністю: представляємо молодих вчених при взаємодії з дирекцією, Вченою радою та профкомом Інституту, доводимо до молодих вчених інформацію щодо різноманітних конференцій, конкурсів та грантів, а також ознайомлюємо нових аспірантів із традиціями та історією колективу. Колектив молодих вчених ІФКС на чолі з РМВ вже двадцять один рік поспіль організовує щорічну Всеукраїнську школу-семінар і Конкурс молодих вчених зі статистичної фізики та теорії конденсованої речовини. Ця конференція дає можливість молодим науковцям отримати досвід представлення результатів власних досліджень, а також – дозволяє ознайомитись з іншими актуальними проблемами статистичної фізики у дискусіях за участю провідних спеціалістів. Конференцію відвідують учасники з різних міст України, що спонукає знайомству співробітників різних наукових установ, а також рекламує Львів як наукове місто.

– Про те, що Львів – наукове місто, я чув від багатьох учених різних країн, які сюди приїжджають.

– Безперечно, мені також доводиться це чути. Отже, молодих науковців нашого Інституту залучають і до оргкомітетів наукових заходів ініційованих в ІФКС – наприклад: до конференцій (всеукраїнських та міжнародних), семінарів, читань, фестивалів науки, тощо. Також РМВ долучається до організації спільного дозвілля колективу.

Кілька учасників РМВ та молодь ІФКС разом з молодими вченими фізичного факультету ЛНУ ім. І. Франка входять до Львівського осередку Young Minds міжнародного проекту Європейського фізичного товариства (EPS). Завдяки грантам фінансової підтримки від EPS осередок провів три науково-популярні заходи.

– Можете їх перелічити?

– Так. У програмі першої події – «Дні світла у Львові» – науково-популярна лекція про джерела світла, демонстрації оптичних явищ, лекція з мистецтвознавства, інтерактивна частина та експозиція флуоресцентного живопису, де разом з картинами художників були представлені роботи усіх учасників заходу, а це – понад 150 відвідувачів. Друга подія – «Фізика вдень і вночі: астрономічна обсерваторія» – була серією нічних екскурсій в астрономічну обсерваторію ЛНУ ім. І. Франка в с. Брюховичі, в якій брало участь 130 мешканців міста різного віку. Третя – «Фізика вдень і вночі: неділя дослідів» – була проведена у форматі наукового фестивалю. У шести аудиторіях/лабораторіях, відповідно до шести напрямків фізики, декілька годин поспіль науковці фізичного факультету ЛНУ ім. І. Франка проводили демонстрації експериментів, а відвідувачі почергово проходили кожну локацію.

– Багато було відвідувачів?

– Тоді ми їх нарахували понад 350. Усі заходи були безкоштовними. Отже, Рада молодих учених ІФКС НАН України і надалі докладатиме зусиль, аби спрямовувати діяльність як на сприяння професійного розвитку наукової молоді, так і на популяризацію фізики серед широкої громадськості.

– Ви молодці, пане Тарасе. Дуже дякую вам за розмову. І бажаю творчих успіхів у подальшому.

Спілкувався Богдан Залізняк,
керівник пресцентру наукової журналістики ЗНЦ НАН України і МОН України, член НСПУ і НСЖУ м. Львів

Схожі публікації

Залишити коментар