Між містами-побратимами України та Латвії провели конференцію

10 березня відбулася відеоконференція між містами-побратимами України та Латвії та містами, що встановили та розвивають партнерські відносини, у якій узяли участь 49 представників 12 міст і регіонів України, а також 10 міст і органів місцевого самоврядування Латвії.

Про це повідомило посольство України в Латвійській Республіці.

Онлайн-зустріч відбулася за ініціативи Посольства України в Латвії та керівництва Асоціації великих міст Латвії, при підтримці Посольства Латвії в Україні.

З української сторони у заході взяли участь, зокрема, мери, їх заступники та уповноважені представники таких міст як: Київ, Харків, Чернігів, Івано-Франківськ, Новоград-Волинський, Львів, Миргород, Бровари, Славутич, Трускавець, Яремче, Ніжин, а також керівництво Чернігівської області,

Від латвійської сторони – міста, що входять до Асоціації великих міст Латвії: Рига, Єлгава, Юрмала, Даугавпілс, Лієпая, Резекне, Вентспілс, Валмієра, Єкабпілс, а також місто Огре, яке є кандидатом на приєднання до Асоціації.

Участь у відеоконференції також взяли Посол Латвії в Україні Юріс Пойканс, голова парламентської групи дружби Латвія-Україна, депутат Саейму Алдіс Адамовічс, представник Агентства інвестицій і розвитку Латвії (LIAA) в Україні Аінарс Межуліс, виконавчий директор Асоціації великих міст Латвії, депутат Саейму Віктор Валайніс, керівник «Українського торгового дому» (Латвія), офіційний представник ТПП України в Латвії Олександр Петров, інші учасники.

Посол України Олександр Міщенко відзначив незмінну підтримку Латвією територіальної цілісності та суверенітету України, а також наголосив на значній гуманітарній та експертно-технічній допомозі, яка надається латвійською стороною у контексті підтримки євроатлантичних кроків України та протидії російській агресії.

Варто зазначити, по лінії Міністерства оборони Латвії та служби військових капеланів в Україну було передано понад 400 тис. тонн вантажів. У 2021 році Латвія вже передала 7 броньованих військово-медичних автомобілів для потреб ЗСУ в зоні бойових дій на Сході України. 

Також посол України подякував керівниками латвійських органів місцевого самоврядування за надану можливість оздоровлення в Латвії українських дітей, чиї батьки загинули під час військових дій або сім’ї яких постраждали внаслідок російської агресії (у 2019 р. – понад 120 дітей).

Окремо відзначено, що попри продовження пандемії COVID 19, важливим  є подальший розвиток міжрегіональної співпраці, як невід’ємної складової двосторонніх економічних та культурно-гуманітарних відносин.

Крім того, Міщенко закликав українські міста взяти участь у виставкових заходах, що заплановані у цьому році в Латвії («Balttour 2021», 23-25 квітня та «Riga Food 2021», 9-11 вересня).

Посольство України та «Український торговий дім» (Латвія) вже розпочали роботу щодо забезпечення участі та представлення українських компаній на цих заходах.

Як ми писали раніше, ринок Латвії – гарний майданчик для виходу українських компаній на ринки ЄС.

Схожі публікації

Залишити коментар