Відбувся Міжнародний Інтернет-флешмоб «Я жива! Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає…»

від Стожари

25 лютого 2021 року український світ відзначив знакову дату – 150-річчя з дня народження видатної постаті в історії та культурі нашої держави Лесі Українки.

З метою належного вшанування Дочки Прометея, популяризації її творчості Інститут досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара у співпраці з факультетом міжнародних відносин, Науковим товариством студентів та аспірантів імені Олександра Оглоблина Національного університету «Острозька академія» (НаУОА), молодіжною секцією Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, що діє при НаУОА, організували та провели Міжнародний Інтернет-флешмоб «Я жива! Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає…». Офіційним інформаційним партнером заходу був сайт української діаспори «Стожари».

Із 25 січня до 20 лютого 2021 року всі, хто бажав, долучилися до флешмобу, розміщували в соціальній мережі «Facebook» з вказанням хештегів #idudnauoa, #lesiaukrainka150 відеоролики із декламуванням різноманітних поезій Лесі Українки. Деякі відео були опубліковані на YouTube-каналі або надсилалися на електронні адреси організаторів.

Загалом в онлайн-події взяли участь 1920 учасників – дітей, молодих осіб та організацій та 1840 представників педагогічної спільноти. Географія заходу представлена 17 країнами світу. Серед учасників – здобувачі знань закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної та вищої освіти України, українська молодь із-за кордону, представники українських громадських організацій та українських освітніх установ світового українства. Інформаційні листи, оголошення про флешмоб публікувалися на офіційних сторінках українських дипломатичних установ, громадських організацій та об’єднань за кордоном у соціальних мережах, популярних українських ЗМІ, українській періодиці тощо.

Молодь та їхні наставники підготували відеоролики з художнім читанням поетичних творів Лесі Українки різними мовами світу. При створенні відеоробіт окремі учасники використали цікаві підходи до монтажу, анімації, продумали сюжетні лінії, які знаходили нове у висвітленні образу великої Поетеси: її життя, історії кохання, рис характеру, різних аспектів творчості. Крім того, учасники заходу виконували твори Дочки Прометея, які були покладені на музику, розігрували театральні постановки, демонстрували танцювальні композиції, літературні світлиці, зачитували її спогади, а також читали власні вірші, твори митців рідного краю, присвячені Лесі Українці.

Усі зареєстровані учасники флешмобу та їхні наставники отримають сертифікати про участь, а найкращі відеоролики будуть відзначені дипломами переможців онлайн-заходу.

Організатори висловлюють щиру подяку всім, хто долучився до міжнародного поетичного флешмобу. Радіємо, що Лесине слово продовжує жити, популяризується, долає кордони, лунає в серцях українців світу.

Список переможців Міжнародного Інтернет-флешмобу «Я жива! Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає…» можна переглянути на офіційному сайті Інституту досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара НаУОА.

Назар Мартинюк,

координатор флешмобу

Схожі публікації

Залишити коментар