«Кримська платформа: Дорожня карта деокупації»: СКУ вітає чергове рішення української влади по кримському питанню

Світовий конгрес українців спільно з Представництвом України при ЄС провів панельну дискусію «Кримська платформа: Дорожня карта деокупації», організовану напередодні Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

Президент СКУ Павло Ґрод заявив, що конгрес вітає рішення української влади щодо створення Кримської платформи та продовжуватиме залучати українців по всьому світу до підняття кримського питання серед міжнародної спільноти.

«СКУ вітає ініціативу українського уряду щодо створення Кримської платформи», – зазначив пан Ґрод. У вступному слові він наголосив, що під російською окупацією Крим перетворився на поліцейську державу, «чорну діру» в правах людини, що ускладнило відстеження будь-яких зловживань. Ситуація в Криму має наслідки далеко за його межами, адже тактика, яка там застосовується, застосовується і в Росії, в тому числі проти української громади. «Сьогодні в Криму Москва випробовує дуже репресивні тактики щодо національних меншин… і застосовує їх щодо подальших переслідувань політичних опонентів та етнічних меншин, включаючи українців», – зазначив очільник СКУ пан Ґрод.

Павло Ґрод нагадав, що українські організації у партнерстві з українським урядом та кримсько-татарською спільнотою на світовому рівні започаткували та впровадили кампанії громадської дипломатії, покликані повідомляти про реалії окупованого Криму, а також боротися з російською дезінформацією у світі.

Також в заході брали участь:

  • представник президента України в Криму Таміла Ташева,
  • член Європейського Парламенту Андріус Кубіліус,
  • директор з політичних питань брюссельського аналітичного Центру Мартенса Роланд Фройденштайн,
  • голова правління громадської організації «Кримська правозахисна група» Ольг Скрипник
  • та експерт з питань Криму Андрій Клименко.

Варто заначити, Кримська платформа – це новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

Офіційно діяльність Кримської платформи буде започаткована на інавгураційному саміті, проведення якого заплановане 23 серпня у Києві.

Як повідомлялося, нещодавно в ООН заявили про погіршення ситуації з правами людини в Криму.

Схожі публікації

Залишити коментар