Зеленський призначив Маркарову послом України у США

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про призначення Оксани Маркарової Надзвичайним і Повноважним Послом України у Сполучених Штатах Америки.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президенита.

Вітаючи Маркарову з призначенням, Зеленський зазначив, що її кандидатура має три ключові переваги: патріотизм, високий фаховий рівень та дуже позитивне сприйняття у США.

«Переконаний, що ці три чинники є формулою успіху для зміцнення стратегічного партнерства України та США», – сказав гарант Конституції.

Глава держави наголосив, що пані послу необхідно зосередитися насамперед на налагодженні ефективного діалогу з адміністрацією нового Президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена. Також необхідно активно працювати з Конгресом США, підтримувати постійний діалог із законодавцями та зміцнювати двопартійну підтримку України.

Зеленський акцентував на важливості залучення США до процесу врегулювання на Донбасі, а також до зусиль з деокупації Криму.

Варто зазначити, 44-річна Оксана Маркарова перейшла на державну службу 2015 року, а до того працювала у приватному секторі.

В Україні в 1999 році вона отримала ступінь магістра екології “Києво-Могилянської академії”. Після цього у 2001 році здобула ступінь магістра у галузі публічних фінансів та торгівлі університету Індіани у США.

В її офіційній біографії вказано, що Оксана Маркарова у минулому працювала в консалтинговій компанії Chemonics Intl. Inc, а потім була радником з економічної політики та менеджером із зовнішніх та корпоративних зв’язків в американському фонді прямих інвестицій Western NIS Enterprise Fund (тепер в управлінні Horizon Capital).

У 2000 році в США Маркарова проходила практику в Світовому банку, працюючи в групі банків та фінансових ринків регіону Європи та центральної Азії.

До роботи в уряді вона 12 років очолювала Інвестиційну групу ІТТ.

З березня 2015 по квітень 2016 була заступником міністра фінансів та керувала апаратом за часів керівництва Наталії Яресько. З 2016 року отримала посаду урядового уповноваженого з питань інвестицій.

Маркарова була членом наглядових рад державних банків “Ощадбанк”, “Ексімбанк”, “Укргазбанк” та “Приватбанк”.

З червня 2018 (до 22 листопада – в.о.) до березня 2020 року Маркарова працювала міністром фінансів за двох урядів — Гройсмана та Гончарука.

Після призначення нового уряду Дениса Шмигаля Маркарова заявила, що повертається у бізнес та зареєструвала стартап.

Оксана Маркарова є членом дорадчої ради “Києво-Могилянської академії”, входить у “Коло Друзів” Українського католицького університету.

Вона також має професійну ліцензію з торгівлі цінними паперами, управління активами та члена Ради недержавних пенсійних фондів.

Пані Маркарова одружена та має чотирьох дітей. Її чоловік – відомий банкір та бізнесмен Данило Волинець.

Як повідомлялося, посол України в Австрії Олександр Щерба у квітні представить на розсуд читачів англомовну книгу про українське політичне життя «Ukraine vs. Darkness: Undiplomatic Thoughts» («Україна проти тьми. Недипломатичні думки»).

Схожі публікації

Залишити коментар