Як діють школи українознавства у США в час пандемії?

У Сполучених штатах Америки школи українознавства під час світової пандемії коронавірусу перейшли в режим віртуального навчання. В цій ситуації частина освітніх закладів втратила частину слухачів, але інші, навпаки, відзначають збільшення кількості учнів.

Про досвід українських шкіл у США розповідається в матеріалі Голосу Америки.

Так вчителька української суботньої Рідної школи у Лос-Анджелесі Людмила Яхно вже 6 місяців викладає українську мову та літературу в режимі онлайн, працюючи за комп’ютером у себе вдома.

«Ми більше присвячували увагу тому, як ми вітались, як ми розказували, як у нас пройшов цей тиждень, що відбулося нового, а онлайн так не виходить. Діти інколи незручно почуваються, що ми як би не бачимося, а бачимося онлайн. І діти поводяться трохи інакше, вони не зовсім відчувають ефект присутності», – розповіла педагог.

Рідна школа у Лос-Анджелесі вже працює понад 35 років. Там діти не лише вивчають історію та мову України, а й спілкуються з однолітками. Але під час пандемії кількість дітей у школі різко зменшилася – з двох десятків учнів лишилося тільки четверо.

Проте в Українській школі у Сан-Франциско онлайн-навчання хоч і відняло кілька школярів, загальна відвідуваність збільшилася за рахунок дітей з віддалених районів.

«Раніше до нас приїжджали люди, які в межах максимально півтори години, ну майже до двох – з Сакраменто приїжджали люди. Але після того, як ми почали займатися онлайн, людей зацікавило, чи можна долучитися, адже вже не потрібно приїжджати. І таким чином до нас приєдналися люди з Санта-Барбари (Каліфорнія), Вівервілла, що поблизу Реддінга (Каліфорнія). Є одна учениця з Гаваїв», – розповів Андрій Шерега, директор цієї школи.

«Попри виклики, українські школи Каліфорнії, в яких вчителі працюють на здебільшого волонтерських засадах, продовжують свою місію навчання української мови та культури і не збираються закриватися за жодних обставин», – зазначають журналісти Голосу Америки.

Як повідомлялося, знана діаспорянка і майстриня Ніна Хаґен розповіла про українську школу в Норвегії та збереження культурної спадщини.

Схожі публікації

Залишити коментар