Цей світ залишила “хресна мати” Спілки Української Молоді в Україні

20 лютого цього року у віці 74 років у Києві померла багаторічна провідна членкиня Спілки Української Молоді пані Віра Гайдамаха (у дівоцтві Лавриненко).

Про це повідомляється на офіційному сайті СУМ.

«У ці скорботні хвилини розділяємо біль і смуток непоправної втрати з її чоловіком – другом Андрієм Гайдамахою, іншим рідними та близькими подруги Віри, з усіма тими, для кого Вона була вчителем, наставником, другом, порадником, зразком для наслідування», – виражають свою скорботу колеги.

Пані Гайдамаха народилася 20 травня 1947 року в таборі переміщених осіб у Німеччині. Її батьки були вивезені з України на примусові роботи до нацистської Німеччини, де вони познайомилися, а згодом переїхали жити до Бельгії.

Там пані Віра вперше стала членом осередку Спілки Української Молоді у місті Звартенберг. З молоду вона цікавилася вивченням українознавчих предметів, навчалася в українських суботніх школах і на молодіжних таборах, пізніше – на курсі Українського Вільного Університету в Мюнхені.

Згодом пані Віра продовжила працю в осередках СУМ у Мюнхені та в Києві. В українську столицю вона переїхала зі своїм чоловіком, також СУМівцем Андрієм Гайдамахою в 1993 році. З того часу Віра Гайдамаха постійно проживала в Україні, де активно розвивала українську позицію, давала імпульс роботі СУМ як на Батьківщині, так і за кордоном.

«Відтак, Віру Лавриненко (Гайдамаху) можна, без перебільшення, вважати Хресною матір’ю відновленої СУМ в Україні, промотором її дальшої діяльності», – зазначили в СУМ.

За свою працю пані Віра була відзначена IV (найвищим) ступенем Суспільника (1988) та Виховника СУМ (1992), медаллю св.Володимира Великого від Світового Конгресу Українців. Мала звання «Почесний член Спілки Української Молоді в Україні».

Її життєвим кредо було «Без надії таки сподіватись», за прикладом великої Лесі Українки.

Віра Лавриненко останні роки боролася з тяжкою недугою, яка і обірвала її життя.

Нагадаємо, у жовтні 2020 року цей світ залишила волонтерка Людмила Григорівна Твердохліб, яка останні роки свого життя присвятила допомозі українським воїнам.

Схожі публікації

Залишити коментар