80 річчя відзначив відомий діяч української діаспори в Молдові Олександр Майстренко

Президент Товариства української культури в Республіці Молдова, заслужений діяч культури України Олександр Майстренко 11 лютого відзначив 80-річчний ювілей.

Товариство з ‘язків з українцями за межами нашої держави «Україна-Світ» привітало іменинника – багаторічного члена Президії Товариства, заслуженого працівника промисловості Молдови.

В організації відзначили досягнення Майстренка в освіті підростаючого покоління українців Республіці Молдова, виховання справжніх патріотів України та збереження тісного зв’язку з Батьківщиною.

Завдяки пану Майстренку в Республіці Молдова проводиться велика робота зі збереження української пісні та української культури; почали працювати навчальні заклади з вивченням української мови; відбудова храму святого рівноапостольного князя Володимира в Кишиневі, створення Музею української культури, української недільної школи ім. преподобного П. Величковського та хору «Родина».

Пан Майстенко є ініціатором створення кафедри української мови і літератури в Бельцькому державному університеті ім. Алеку Руссо, відкриття двох погрудь Тарасові Шевченку – в Бельцях і Кишиневі.

За ініціативи Майстренка разом з Товариством «Україна-Світ» та за підтримки Міністерства культури України в Республіці Молдова пройшли виступи Національного заслуженого академічного українського народного хору України імені Г.Верьовки, артистів Черкаської, Луцької філармонії, ансамблю «Дніпро» та багатьох видатних виконавців.

Учні українських шкіл та мистецькі колективи Молдови брали активну участь у фестивалях, концертах які проводило Товариство «Україна-Світ» на головних сценах України.

В Товаристві також подякували Майстренку за підтримку Міжнародних мистецьких програм «До вас їде український Миколай» та «Європа з Україною», створених Товариством «Україна-Світ» за підтримки МЗС України.

Крім того, за поданням Товариства «Україна-Світ» пана Майстренка було нагороджено Відзнакою Народної Пошани – Медаллю Гетьмана Івана Мазепи, за номером 392.

Гасло цієї нагороди: «Нащадкам козацьких традицій за сумлінне та бездоганне служіння українському народу. Девіз відзнаки: «Слава, єдність, воля».

Гасло нагороди: «Нащадкам козацьких традицій за сумлінне та бездоганне служіння українському народу

Нагадаємо, нещодавно у Молдові скасували офіційний статус російської мови.

Схожі публікації

Залишити коментар