Берегомет на Сереті – містечко з 15-го століття

від Комарі Альберт

Буковинське селище Берегомет, що розташоване у Вижницькому районі (Карпатський регіон) виникло у 1696 році, проте перше поселення тут з`явилося ще у XV столітті. Назва містечка походить від німецького слова “berg”, що перекладається як гора.

За іншою версію, містечко походить від слова берегомет – ділянка землі, що омивається водою.

Існує легенда, що в XV столітті на цій землі хазяйнував селянин Василь. За відважну боротьбу у війні з турками, молдавський господар Стефан III в подарував селянину землю біля річки Серет. Василь оселився там зі своєю родиною, а незабаром навколо нього почали селитися й інші родини.

Містечко з часом розрослося настільки, що в кінці XVIII столітті стає розвинутим центром на Буковині з деревообробної промисловості.

У XIX Берегомет стає вотчиною графської родини Васильків. Найбільшу повагу здобув Микола Василько – політик, депутат Буковинського Сейму, який більшу частину свого життя відстоював права українців у Австрійській імперії. Разом із однодумцями діяч створює політичну партію “Буковинський клюб”, яку в 1911 році перейменовують на “Союз українських послів”. До неї входили також декілька небайдужих однодумців із Галичини та Волині. У Австрійському Сеймі вона міцно закріпилася і до розпаду захищала інтереси українців в імперії.

Шале зламу ХІХ-ХХ століть, так званий “Замок”. В нинішньому Берегометі його давно немає – і жителі навіть не в курсі, де він був.
Шале зламу ХІХ-ХХ століть, так званий "Замок". В нинішньому Берегометі його давно немає. Castelul conţilor von Seretzki (sec. XIX) pe o ilustrată din 1904.
Михайлівська церква (1888), зведена коштом родини Васильків. 1 березня 2009 р.
Берегомет на Вижниччині. Михайлівська церква (1888)

Схожі публікації

Залишити коментар