Українці готуються до участі в ЧС з OFFroad перегонів за версією RFC: Лідер клубу “Росомаха” розповів секрети успіху наших джиперів

Рух любителів OFFroad в Україні є одним з найпотужніших. Наші профі в перегонах по бездоріжжю займають лідерські позиції в світових спортивних рейтингах. Зокрема, зараз чернігівські джипери готуються представляти Україну у фіналі чемпіонату світу з OFFroad перегонів за версією RFC (Rain Forest Challenge), який проходитиме у Малайзії.

Активний джиперський рух в Україні зароджувався з початку 2000-их років. Одним з перших був клуб Offroadmaster. Пізніше, звісно, як це природньо для людського соціуму, почали зявлятися, окремі лідери, люди групувалися навколо них, між кимось наростало особливе спортивне протистояння і тоді стали відділятися нові клуби.

Це далеко неповний перелік джиперських клубів, які наразі діють в Україні

Журналістка “Стожарів” поспілкувалася з Вадимом Трачем – лідером джиперського клубу “Росомаха” (місто Прилуки, Чернігівської області).

Назва цього джиперського клубу є одночасно і позивним його лідера, який пішов від називи однієї з його колишніх автівок. Так, джипери люблять давати своїм машинам імена – “Хижак”, “Бобік”, “Шишига”, “Монстр” та інші.

Вадим “Росомаха” розповів, з чого у його житті починалася тема OFFroad. Спочатку він просто по роботі займався машинами і коли 2013 року купив собі Mitsubishi Pajero (як він каже – “коротуна” з двигуном 2,5) його друзі запросили взяти участь у перших для нього перегонах: “Я не розумів ще, що це таке і куди я їду. Ну.. так скажімо, вранці о 7 годині я вже їхав до Києва за новою гумою. І так з цього все почалося – будівництво, переробки, гонки.. “.

Організатором перегонів на позашляховиках він є з 2017-го року.

“Перший раз я влаштував перегони на свій день народження. Місцевих тут, у Прилуках, було два клуби – ми покаталися. І на наступний рік я теж влаштував покатуху, але приїхало вже понад 30 екіпажів. Ну і так понеслося, поїхало і далі. Останній раз у нас було 87 екіпажів. Їдуть люди з усієї країни – і Львів, і Одеса, і Харків…”, – каже лідер одного з джиперських клубів України.

“Стожари”: У культурі українських джиперів ключовим є така якість як взаємодопомога. Розкажіть якийсь випадок, який особливо вам запам’ятався.

Вадим “Росомаха”: “Випадків взаємодопомоги в джиперів багато. Навіть не знаю який згадати. Я вам скажу так: джипери це як маленька сім’я по всій Україні. Є спеціальні группи SOS в месенджерах і соцмережах. Не дай бог зламатися автівці десь, хоч в Одесі, Харкові чи Полтаві, Гадячі, Конотопі.. Ззавжди пишеш повідомлення – і 10 машин приїжджає тобі на допомогу. Відразу. На рахунок цього в джиперів проблем немає. Дуже-дуже дружній народ”.

При цьому лідер прилуцького джиперського клубу наголошує: “Найгірше, коли з цього руху, з цього спорту роблять бізнес. Ось тоді починаються дійсно проблеми. Не буду називати клуб, який розпався саме через те, що ватажок почав робити з цього бізнес. Насправді, це такий рух, на якому не заробиш. Сюди треба тільки вкладати. Вкладати, вкладати, вкладати… Тому, коли люди починають намагатися робити з цього бізнес, нічого доброго з цього не виходить”.

“Стожари”: Для тих хто поки далекий від українського руху OffRoad, розкажіть будь ласка які ключові технічні характеристики авто необхідні, для того щоб взяти участь в подібних змаганнях?

Вадим “Росомаха”: “За технічними характеристиками так важко сказати. Справа в тому, що тут ще багато що залежить від “прокладки”, ну тобто від пілота. Бувають варіанти, що хлопці і на стокових машинах роблять підготовлені машини, в яких вкладено багато грошей. Тут кожен крутить як захоче. Все залежить від фінансових вкладень. Від рук майстра. Можна і на стоці нормально їхати. Хто як хоче… Але взагалі починається все з гуми. Вічно мало кліренса. А гуму поставив – починає рвати привод. А поставив посилений привод – бракує мотора. Поставив мотор – міняй роздаточну коробку… А поміняв – змінюй коробку передач… А потім кардан… Ну це конструктор нескінченний! Бездонна скарбничка, в яку тільки вкладаєш і вкладаєш… Але ці машини приносять стільки задоволення, що я вам не можу передати!”

“Стожари”: Що потрібно для того, щоб при відсутності відповідної машини взяти участь у перегонах в якості штурмана?

Вадим “Росомаха”: “Хороший штурман у нас зараз це «в червоній книзі»)) Це на вагу золота. Немає школи штурманів зараз. Вони все лише з практики беруть. Якщо штурман катається, не лінується, працює на перегонах, то як факт: рік-два – і з нього виходить дуже хороший штурман. Хороший штурман це 50% успіху і перемоги. Від нього багато чого залежить, пілот не все вирішує”.

Подібні перегони проводяться в досить різних форматах, значно відрізняються за рівнем складності траси в залежності від рівня підготовленності авто. Дуже цікавим квестом є перегони в ході яких команда має не лише долати складні перешкоди, а ще й збирати точки (для цього спеціально розробляється легенда маршруту з усіма вказівками, раніше її брали з собою в роздрукованому вигляді, зараз все задається в форматі переліку GPS-координат). Завдання – доїхати машиною так, щоб можна було рукою дотягнутися від неї до точки.

“Стожари”: У чому для вас інтерес з року в рік долати нові маршрути? Що вам особливо подобається в цьому виді активного відпочинку?

Вадим “Росомаха”: “Навіть не знаю.. Воно тягне кудись, проїхати в такі місця, де ще не був. Проїхати, пробитися, подолати! Цим треба хворіти, напевно. Не можу навіть порівняти це з чимось – коли ти подолав важку ділянку траси і усвідомлюєш, що ось тут ти переміг – то такий азарт, такий адреналін! Це престо супер емоції!”

При цьому пан Вадим переконаний, найважливіше у цьому хобі – наявність розуміння і підтримки з боку родини. Адже джиперство це практично стиль життя!

Родина – надійний тил Вадима “Росомахи”

Відкривати сезон 2021 року RFC Ukraine планує разом з Вадимом “Росомахою” в Прилуках, партнером і співорганізатором події є вода “Джиперська”. Перегони проведуть на Масницю 13-14 березня. Там відбудеться 1-й етап українського чемпіонату з позашляхових перегонів. Всі охочі можуть приїхати в якості глядачів і підтримати наших джиперів.

2-й етап заплановано провести влітку в Одесі, 3-й етап – відбудеться 4-5 вересня, локація уточнюється, четвертий поки на стадії погодження.

“Стожари”: Які перспективи ви бачите для OffRoad руху України?

“Перспективи, у нашого OffRoad хороші. Єдине, що тільки тиснуть, обмежують свободу дій, лісники, мисливці, і всі інші, не дають де розігнатися, де можна покататися, тому що вони вважають, що ми там їм щось псуємо. Хотілося б щоб Малайзія до нас їздила, а не ми до Малайзії”, – резюмував Вадим “Росомаха”.

Варто зауважити, що зараз екіпаж чернігівського позашляхового клубу Exremal готується представляти Україну у фіналі чемпіонату світу з OFFroad перегонів за версією RFC (Rain Forest Challenge), який проходитиме у Малайзії. Незайвою в цій справі буде будь-яка спонсорська підтримка (адже навіть лише тільки обладнання авто під всі технічні вимоги змагань вимагає суттєвих витрат).

Як повідомлялося раніше, активним учасником джиперського руху в Україні та організатором OFFroad перегонів є ТМ “Джиперська”.

Схожі публікації

Залишити коментар