Катастрофа MH17: Нідерланди не судитимуться з Україною за незакрите небо над Донбасом

від Стожари

Луснула ще одна російська інформаційна бульбашка у справі МН17.

Нідерландський парламент оприлюднив звіт за результатами додаткового вивчення фактів щодо незакриття повітряного простору над східною Україною на момент авіакатастрофи рейсу МН17.

Експерти дійшли висновку, що українська влада не знала про загрозу.

Відповідний звіт підготувала міжнародна фундація Flight Safety Foundation (Фонд безпеки польотів), яка проводить дослідження в галузі авіації.

У документі вказується на відсутність фактів, які могли б свідчити про те, що особи, відповідальні за безпеку цивільної авіації державні органи України, знали чи могли знати про наявність загрози безпеці цивільної авіації Донбасом. Тож уряд Нідерландів не бачить переконливих юридичних доказів для притягнення України до відповідальності за міжнародним правом за неповне закриття авіапростору.

На проведенні додаткового розслідування щодо ролі України у катастрофі літака Малазійських авіалінійу 2019 році наполягала нижня палата парламенту Нідерландів. Парламентарі, зокрема, закликали з’ясувати, чому над зоною бойових дій авіапростір закрили не повністю.

Що відомо

Слідство встановило: лайнер збили зенітно-ракетним комплексом “Бук”, який належить 53-ій Курській бригаді. Установку на окупований схід привезли з Росії. 9 березня в Нідерландах розпочався суд над чотирма головними підозрюваними у трагедії. Це російські силовики – Ігор Гіркін, Олег Пулатов, Сергій Дубинський, а також українець Леонід Харченко. Їх усіх обвинувачують у вбивстві. 

  • 17 липня 2014 року неподалік Тореза Донецької області був збитий Boeing 777 компанії “Малазійські авіалінії”, що виконував регулярний рейс МН17. Загинули всі пасажири та екіпаж (загалом 298 осіб).
  • Слідство встановило, що літак MH17 збили над Донбасом з російського “Бука”.
  • Об’єднана слідча група (JIT) назвала імена перших чотирього підозрюваних – Сергій Дубинський (позивний “Хмурий”), Ігор Гіркін (позивний “Стрелок”), Олег Пулатов (позивний “Гюрза”), Леонід Харченко (позивний “Кріт”).
  • У листопаді 2019 року частину обвинувального висновку у справі МН-17 передали до суду Гааги.
  • 9 березня 2020 року розпочалися судові засідання окружного суду Гааги щодо перших чотирьох підозрюваних у справі щодо збиття літака рейсу МН17 у 2014 році.
  • МЗС України вважає “першим кроком до встановлення справедливості” початок судових засідань щодо збиття літака рейсу МН17. Родичі загиблих у катастрофі рейсу МН17 зустрілися з українськими журналістами та розповіли про свої очікування від суду.
  • Прокуратура Нідерландів під час судового процесу про збиття літака рейсу MH17 представила запис нових телефонних розмов, які є “найбільш конкретним доказом” причетності чотирьох підозрюваних у цій справі.
  • Захист обвинуваченого росіянина Олега Пулатова отримав від суду дозвіл доступ до уламків зі своїм експертом для оцінки пошкоджень.
  • Євросоюз закликав Росію визнати відповідальність за катастрофу MH17.
  • Окружний суд Гааги 1 лютого поновив слухання у справі рейсу MH17. Наступне засідання суд анонсував на 8 лютого.

Схожі публікації

Залишити коментар