Днями відсвяткували 91-шу річницю з Дня народження «українського Марка Твена»

від Комарі Альберт

Останніми днями січня минула чергова річниця від дня народження класика сучасної української дитячої літератури Всеволода Нестайка, якого ще називають українським Марком Твеном.

30 січня легендарному письменникові виповнився би 91 рік…

Всеволод Нестайко (1930-2014) – визнаний класик сучасної української дитячої літератури.

Його трилогія “Тореадори з Васюківки” – найвідоміша книга зі шкільної програми, яка побила всі рекорди популярності. Вона навіть була включена до Почесного списку Андерсена як один із найкращих творів для дітей та юнацтва. За цю книгу письменник був нагороджений Премією імені Лесі Українки. Екранізація цього твору отримала декілька міжнародних винагород.

Всеволод Нестайко народився 30 січня 1930 року в м. Бердичеві на Житомирщині в сім’ї службовця.

Його батько Зіновій Нестайко в молодості був січовим стрільцем, вояком Української Галицької армії. Наприкінці 1920-х під впливом радянської пропаганди зважився переїхати із Західної України, яка тоді була “під Польщею”, в УСРР. Працював у Проскурові (нині — Хмельницький) на цукровому заводі, пізніше переїхав у Бердичів. У 1933-му батька заарештували, звинувативши у шпигунстві на користь імперіалістичних держав, згадавши службу в Австрійській армії в часи Першої світової війни, духовну семінарію, знання п’яти іноземних мов.

А також заслуги його батька, отця Діонізія Порфировича Нестайка, греко-католицького декана, який керував парафією в Бучачі. Більше Всеволод батька не бачив — у пам’яті хлопчика лишився тільки смак цукерок, які той дав синові, коли по нього прийшли…

Після смерті батька, рятуючись від голоду, сім’я переїхала до родичів у Київ. Мати Всеволода працювала вчителькою і родина проживала у приміщенні в школі.

В. Нестайко закінчив 10-літню загальну середню школу з одною четвіркою в табелі, зі срібною медаллю. Через обставини терору та війни не вчився у 5-му та 9-му класах. Курс 9-го класу пройшов самостійно за два місяці. Після школи вступив на слов’янське відділення філологічного факультету Київського університету імені Тараса Шевченка, яке закінчив у 1952 році.

В 1950 році, Всеволод починає працювати літредактором-коректором в дитячому журналі “Барвінок”. У “Барвінку” Нестайко почав друкуватися й спілкуватися із іншими письменниками — Юрієм Яновським, Павлом Тичиною, Наталею Забілою, Оксаною Іваненко, Максимом Рильським. Після закінчення навчання в університеті в 1952 році, Всеволод працює в редакції журналу “Дніпро”, видавництві “Молодь”. З 1956 по 1987 рік завідував редакцією у видавництві дитячої літератури “Веселка”. В 1956 році виходить перша книжка під назвою “Шурка і Шурко”, і цього ж року Всеволод Зіновійович вступає до Спілки письменників.

У дитинстві разом із сусідом та однолітком Вітасиком Дяченком читали книжки: Миколи Трублаїні (“Лахтак”, “Шхуна” “Колумб”), Джека Лондона, Жюля Верна, Бориса Житкова та мріяли стати капітанами далекого плавання. Як виявилось, через особливості зору Нестайко не міг стати моряком, а сусід таки став капітаном.

“А коли я став по-справжньому дорослим, мені страшенно захотілося повернутись назад у дитинство — догратися, досміятися, добешкетувати… Вихід був один — стати дитячим письменником. Так я й зробив. І, пам’ятаючи своє невеселе дитинство, я намагався писати якомога веселіше”, – так розповідав пізніше письменник.

Результатом п’ятдесятирічного шляху в дитячій літературі стало видання близько сорока книжок оповідань, казок, повістей і п’єс.

Літературні премії

Премія імені Лесі Українки (1982) — За повість-казку “Незвичайні пригоди в лісовій школі”.

Премія імені Миколи Трублаїні — За повість-казку “Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків”.

Премія імені Олександра Копиленка — За казку “Пригоди їжачка Колька Колючки та його вірного друга і однокласника зайчика Косі Вуханя”.

Друга Премія Першого Всесоюзного конкурсу на найкращу книгу для дітей — За повість в оповіданнях “П’ятірка з хвостиком”.

Відзнака “Золотий письменник України”, 2012.

Як повідомлялося, український психолог вдруге потрапив до Чеської книги рекордів.

Схожі публікації

Залишити коментар