Одразу дві українські стрічки потрапили в лонглист претендентів на «Оскар»

Американська кіноакадемія оголосила лонглист претендентів на номінацію на «Оскар» у трьох номінаціях, де присутні одразу два фільми українського виробництва. Про це йдеться у повідомленні на сайті премії.

У лонглист номінації «Найкращий міжнародний художній фільм» потрапила стрічка «Атлантида» («Atlantis») режисера Валентина Васяновича. Вона у вересні 2020 року була обрана Українським Оскарівським комітетом як національний претендент на цю премію.

«Атлантиду» вже відзначили на Венеційському кінофестивалі в секції «Горизонти», потім вона отримала чотири гран-прі, також її показали на понад 50 фестивалях. Стрічку придбав HBO Eastern Europe і дистриб’ютори трьох європейських країн. У січні 2021-го «Атлантиду» почали показувати на великих екранах у США.

В лонглисті номінації «Найкращий документальний повнометражний фільм» опинилась стрічка режисерки Ірини Цілик «Земля блакитна, ніби апельсин» («The Earth is Blue As an Orange»).

Фільм розповідає про життя родини Гладких-Трофимчук із Красногорівки, що знаходиться за кількасот метрів від лінії фронту на Донбасі. Мама Аня та її четверо дітей знімають кіно про самих себе, а Ірина з командою фільмують це.

Стрічка вже отримала приз за найкращу режисуру на американському фестивалі Sundance, пізніше перемогла у двох головних категоріях українського Docudays.

Шортлист номінантів буде оголошено 9 лютого 2021 року. Перелік номінантів оголосять 15 березня 2021 року, а сама церемонія вручення «Оскарів» відбудеться 25 квітня.

Зазвичай «Оскар» вручають у лютому, але у 2021 році академія вирішила перенести захід у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Як повідомлялося, восени цього року в польській столиці традиційно має відбутися відомий кінофестиваль Ukraїna! Цього року він акцентуватиме свою увагу на конкурсі короткометражних фільмів.

Схожі публікації

Залишити коментар