Коли відзначатимуть православну і католицьку Пасху та єврейський Песах у 2021 році

від Комарі Альберт

Дата Великодня в 2021 році відрізняється від дати минулих років. Справа в тому, що за церковним статутом, місячний календар року визначає, коли, якого саме числа буде Великдень – і католицький, і православний – у 2021 році. А парафіянам залишається тільки заздалегідь запасатися календарями.

Якого числа Пасха 2021 в Україні

Дата Великодня змінюється – а ось день тижня завжди один і той самий: це неділя (Господній день у християнстві). Навіть друга назва свята звучить як Воскресіння Христове (хоча тут мається на увазі, що Христос Воскрес, а не в який день тижня Він це зробив).

Отже, Великдень православний – це завжди перша неділя після повного місяця, що слідує за весняним рівноденням. При цьому обов’язковою умовою є той факт, що християнська Пасха відзначається після того, як пройшла єврейська Пасха в цьому році.

Таким чином, у східних християн Великдень у 2021 році відзначається 2 травня, а у західних традиційно раніше – 4 квітня.

Відтак Великдень 2021 католицькаий і православний пройдуть із різницею майже у місяць (хоча зазвичай різниця між ними – всього тиждень). До слова, пізній Великдень 2021 обіцяє, за прикметами, пізню прохолодну весну.

Великий піст 2021 починається 15 березня, а завершиться традиційно напередодні Великодня – тобто 1 травня.

Єврейська Пасха – Песах 2021: дати

Песах у 2021 році євреї святкують з 27 березня (з суботи) і до ночі 4 квітня (тобто наступної неділі).

Схожі публікації

Залишити коментар