Держсекретарем США став американець з українським корінням

від Комарі Альберт

Давнього помічника президента США Джо Байдена з питань зовнішньої політики Ентоні Блінкена затвердили на посаді керівника Держдепартаменту Сполучених Штатів.

Рішення про це 26 січня ухвалили в Сенаті, передає CNN.

Зазначимо, кандидатуру Блінкена, американця українського походження, висунув новий глава США.

Більшість сенаторів проголосували “за”, водночас троє представників Республіканської партії висловилися проти.

До цього його кандидатуру підтримав комітет Сенату у закордонних справах США.

Блінкен почав політичну кар’єру ще при президенті Біллі Клінтоні: тоді він був спічрайтером Клінтона, перебував в апараті Ради національної безпеки США, був спеціальним помічником президента, курирував проблеми відносин з Європою.

У 2000-х роках Блінкен керував апаратом демократичної фракції Комітету Сенату США з міжнародних відносин. При адміністрації Барака Обами обіймав посаду радника з національної безпеки тодішнього віце-президента Байдена. Пізніше Блінкен займав посади заступника радника з національної безпеки президента і заступника держсекретаря.

Примітно, що коріння нового держсекретаря США пов’язані з Україною. У минулому році, коли Байден представляв свою майбутню команду, Блінкен розповідав, що його дід по батьковій лінії емігрував з Києва до США, а вітчим, відомий міжнародний прокурор Сем Писар, пережив Голокост і знаходився в концтаборах в окупованій нацистами Польщі.

Блінкен неодноразово відвідував Київ. Він підтримує надання Україні летальної зброї. Також відомо, що він добре знає президента РФ Володимира Путіна і виступає проти російської агресії щодо України.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і віце-прем’єр-міністр – міністр фінансів Канади Христя Фріланд обговорили розширення угоди про вільну торгівлю і лібералізацію візового режиму.

Схожі публікації

Залишити коментар