Сенсаційне видання: Мартиролог із повним списком подолян, які були вислані на Соловки

У рамках історико-краєзнавчого проєкту «Моя Вінниччина» світ побачила унікальна книга – «Біломорські карби Вінниччини. Соловецький мартиролог Поділля». У ній подається повний список жителів усіх районів Вінницької області, який засудили, розкуркулили і сім’ями вислали на Соловки в 1933–1935 роках. Автором мартиролога став письменник, громадський діяч, дослідник історії Поділля з Хмельниччини Богдан Теленько.

Як повідомив на свій сторінці у Фейсбук редактор книжкової серії «Моя Вінниччина» Михайло Каменюк, книгу можна вважати сенсаційною. Завдяки її появі нащадки багатьох зниклих безвісти на Соловках подолян зможуть віднайти сліди своїх далеких предків.

«Богдан Теленько зробив велику справу. У його «Біломорських карбах Вінниччини. Соловецькому мартирологу Поділля» подаються повні списки жителів усіх районів Вінницької області, засуджених, розкуркулених і сім’ями висланих в 1933-1935 роках на Соловки. Усе це супроводжується коментарями автора, який не тільки особисто побував в цих пекельних для України місцях, а й зумів з великим ризиком для себе дістати ці недосяжні раніше для широкого загалу документи, котрі зберігалися в секретних архівах ФСБ Росії», – відзначив пан Каменюк.

Книга побачила свій у вінницькому видавництві «Твори». Видання буде розповсюджене через бібліотечну систему області для полегшення доступу до нього краєзнавців та усіх бажаючих.

Мартиролог став 63 томом унікального літературного проєкту «Моя Вінниччина», в межах якого з 2013 року письменники, місцеві журналісти, краєзнавці та просто ентузіасти пишуть історії міст і сіл України.

Варто зазначити, Вінниччина – єдиний регіон України, де реалізується такий проєкт коштом обласного бюджету. Унікальність проєкту в тому, що кожна книжка відображає долі багатьох поколінь подолян та відтворює захопливі реальні сюжети, які залишилися поза межами історичних підручників. Нині в межах ініціативи світ побачили вже понад 60 видань. Але попереду ще багато роботи. Адже на Вінниччині більш ніж 1250 населених пунктів. Кожен заслуговує на свій літопис, бо й село без історії, як людина без паспорта.

Нагадаємо, у жовтні 2020 були роковини початку розстрілів української еліти в урочищі Сандармох.

Схожі публікації

Залишити коментар