У Молдові скасували офіційний статус російської мови

від Стожари

Конституційний суд Молдови скасував закон про функціонування мов, який повертав російській офіційний статус мови міжнаціонального спілкування. Суд визнав закон неконституційним.

Так, 21 січня,  суд розглянув запити депутатів парламенту щодо конституційності закону, “Про функціонування мов на території Молдови”, який було ухвалено 16 грудня. Він передбачав, що люди в Молдові зможуть звертатися в органи державної влади, державні установи, підприємства й організації на державній або російською мовою.

Крім цього, передбачалося, що держслужбовців можуть зобов’язати за запитом громадян надавати переклад документів на російську мову, приймати заяви російською та надавати інформацію тією мовою, якою написано заяву.

Зазначається, що депутати Октавіана Цику і Діну Плингеу закликали суд визнати закон неконституційним, оскільки він “підриває основи Конституції”, прирівнюючи російську мову до румунської.

“Рішення є остаточним, не може бути опротестовано і набуває чинності в момент оголошення”, – оголосила вердикт голова КС Домніка Маноле.

Нагадаємо, у Парламентській асамблеї Ради Європи не підтримали включення до порядку денного зимової сесії ініційованих російською делегацією дебатів про “заборону російської мови” в Україні.

“Російська пропозиція відхилена Бюро ПАРЄ. Зрозуміло, що це була маніпуляція російської сторони”, – заявив член української делегації в ПАРЄ, народний депутат Олексій Гончаренко за результатами засідання Бюро Асамблеї.

Депутат відзначив, що такими ініціативами російська делегація намагається відвернути увагу “від того жаху, який має місце в їхній країні, коли опозиціонерів саджають за ґрати та намагаються отруїти”.

Гончаренко також додав, що українська делегація оскаржуватиме у перший день зимової сесії Асамблеї у Страсбурзі повноваження російських делегатів.

Разом з тим, Україна ініціює проведення дебатів про порушення Росією прав людини в тимчасово окупованому Криму під час зимової пленарної сесії.

Зимова сесія ПАРЄ відбудеться 25-29 січня у “гібридному” форматі. Делегати можуть бути фізично присутні у Страсбурзі або взяти участь у роботі дистанційно.

Схожі публікації

Залишити коментар