Стартував онлайн-фестиваль першої української композиторки

Стартував онлайн-фестиваль, присвячений Стефанії Туркевич, яка офіційно визнана першою українською композиторкою. 

Про це повідомляє Вечірній Київ.

Перший онлайн фестиваль першої композиторки України організовують Львівський органний зал та громадська організація Collegium Management за підтримки Українського культурного фонду.

В рамках фестивалю пройдуть концерти та лекції.

З 13 по 17 січня щодня о 19:00 вмикайте YouTube канал Collegium та відкривайте для себе невідомі сторінки української музики. Ексклюзивні онлайн лекції музикознавиць Галицького музичного товариства, які знайомлять нас із талановитою галичанкою. Записи прем’єрних виконань творів Стефанії Туркевич, здійснені в Органному залі наприкінці 2020 року: Симфонія №1 та музика з балету «Руки» у виконанні Ukrainian Festival Orchestra під диригуванням Івана Остаповича.

Варто зазначити, Стефанія Туркевич народилася 25 квітня 1898 року в Львові у родині священника. За життя написала понад 100 опусів, серед яких симфонії, балети, камерна музика, твори для дітей. Стефанія Туркевич навчалася у видатних композиторів Європи, стала першою докторкою музикознавства у Галичині, написала понад 100 опусів, серед яких симфонії, балети, камерна музика, твори для дітей.

Історичні перипетії занесли Стефанію Туркевич до Великої Британії. Україна лише в останні роки відкриває для себе творчість цієї композиторки.

«Завжди говорити мовою свого часу» – творче кредо Стефанії Туркевич, каже музикознавиця Любов Кияновська.

Розклад онлайн фестивалю Стефанії Туркевич

13 січня 19:00 – Лекція Любові Кияновської про першу українську жінку-композиторку

14 січня 19:00 – Лекція Любові Кияновської про балет «Руки»

15 січня 19:00 – Онлайн концерт. Музика з балету «Руки»

16 січня 19:00 – Лекція Наталії Сиротинської про галицьку емансипатку Стефанію Туркевич

17 січня 19:00 – Онлайн концерт. Симфонія №1 Стефанії Туркевич

Ukrainian Festival Orchestra, Іван Остапович – дириґент

Як повідомлялося, загиблий у російсько-українській війні 29 червня 2016 року від кулі снайпера Герой України Василь Сліпаквсесвітньо відомий український оперний співак з унікальним голосом, соліст Паризької національної опери, волонтер, учасник Революції гідності та бойових дій на сході України. Позивний «Міф». Народився 20 грудня 1974 року. Цього року до дня народження легендарного «Міфа» митці підготували кілька знакових заходів.

Схожі публікації

Залишити коментар