Павільйон музею Революції Гідності претендує на європейську архітектурну премію

Виставковий павільйон просто неба Національного музею Революції Гідності – “Куб” – номіновано на престижну архітектурну премію EU Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award.

Про це повідомляє видання “Вечірній Київ”.

Павільйон відкрили 21 листопада 2019 року на місці, відведеному під будівництво Національного музею Революції Гідності у Києві.  Авторами архітектурної ідеї проєкту тимчасової конструкції є агенція urban curators та архітектор Єгор Штефан.

Кубічна форма виставкового простору найуніверсальніша з можливих – the ultimate box. Ідея «куба» — не відтворювати споруду музею, а актуалізувати її зміст. Усередині шестигранної конструкції – спіральна галерея, що підіймається догори довкола атріуму. Цей атріум є простором подій та збору людей. Сцена, яка є центром тяжіння для спіральної галереї, може швидко перетворити її на відкритий університет, концертний і театральний простір. Ця скелетоподібна багаторівнева структура є алегорією на «йолку», на яку під час революції вилазили люди, щоб бачити події навколо, а пізніше обліпили її банерами та плакатами для самовираження. Новий простір є продовженням цієї революційної практики.

Тимчасовий простір на місці котловану під спорудження музею діє упродовж року. Експозиція змінюється, а в теплу пору року тут відбуватимуться відкриті освітньо-культурні заходи. На виставці є інтерактивні елементи для відвідувачів.

Варто зазначити, премією Міс ван дер Рое відзначають досконалість у галузі архітектури та привертають увагу до важливого внеску європейських фахівців у розробку нових концепцій та технологій. Премія також популяризує професію архітектора.

«Ця європейська премія присуджується раз на два роки. Окрім країн-членів Європейського Союзу учасниками премії є ряд країн, які до нього не входять, серед них і Україна. Від кожної країни номінують від 5 до 7 проєктів, які далі змагаються за перемогу. Потрапити у цей список – уже велика честь і визнання. Важливо відзначити, що подати заявку на премію самостійно неможливо. Проєкт повинні номінувати експерти, що входять до комітету Премії. Для нашої команди ця номінація – це в першу чергу підтвердження важливості застосування тимчасових рішень у традиційній архітектурній практиці й розуміння цінності нашої роботи для професійної європейської спільноти», — розповідає Ірина Яковчук, співзасновниця агенції urban curators та член команди проєкту.

Як повідомлялося, два будинки українських архітекторів увійшли до ТОП-12 найцікавіших у світі проєктівю

Схожі публікації

Залишити коментар