Загадкове «чернівецьке метро»

від Комарі Альберт

Вже кілька років у центрі Чернівців функціонує туристичний тунель довжиною в майже 1,5 кілометра. Його глибина подекуди сягає й 40 метрів. Тунель проходить під основними туристичними об`єктами міста: від Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича і до залізничного вокзалу міста.

Історія “Чернівецького метро” овіяна багатьма легендами.

Чернівці дуже схильні до зсувів. На одній з таких небезпечних ділянок споруджений університет. Для того, щоб будівля університету не “попливла” до вокзалу, у 1970-х роках вирішили побудувати тут тунель для відведення ґрунтових вод. Споруджувала тунель фірма “Київметробуд”, тому на вході і виході розміщення буква “М”. Жителі міста часто називають його “чернівецьким метро”.

У тунель виведено 58 свердловин (зараз функціонує лише 15), через які грунтові води стікають вниз, звідси і береться вода під ногами, рівень якої сягає в деяких місцях вище щиколотки. Також у ньому можна побачити також справжні сталактити, сталагміти та навіть печерні перлини.

Одна з легенд розповідає, що тунель був побудований ще у XIX столітті для того, щоб чернівецькі багаті євреї звідси заходили і прямою дорогою добиралися до залізничного вокзалу, а не об’їжджали усе місто. Ніби-то цим шляхом їздили панянки на каретах. Ще існує думка, що у радянський період тут був розташований секретний військовий об`єкт, в якому мало не ракети зберігали.

Інша легенда розповідає, що це таємна дорога митрополита. Ніби у парку позаду Резиденції був потаємний вхід у цей тунель. Але насправді у тому саду просто побудували таку кам’яну альтанку, в якій відпочивали митрополити, коли було дуже спекотно.

Інформації, яка б підтверджувала ці історії немає, проте поміж людьми вже роками ширяться такі легенди.

Схожі публікації

Залишити коментар