Найскоростигліша кукурудза: Українські селекціонери створили унікальну колекцію її гібридів

В Україні започатковано новий напрям селекції на скоростиглість, що забезпечить стабільні врожаї зерна та економічну ефективність вирощування гібридів кукурудзи в різних агрокліматичних зонах.

Про це пише Agravery з посиланням на Національну академію наук України.

Зазначається, що науковий колектив розробив принципи створення гібридів кукурудзи різних напрямків використання:

  • з максимальним валовим збором крохмалю з одиниці площі для використання у виробництві біопалива;
  • підвищеним вмістом каротиноїдів, зокрема β-каротину, антоціанів, розчинних цукрів для використання в кормовиробництві та харчовій промисловості;
  • силосного типу з використанням міжпідвидових схрещувань.

Також розроблено і впроваджено в селекційний процес комплексну систему біотехнологічного супроводу створення, тестування та доборів селекційного матеріалу кукурудзи, що:

  • збільшує генетичне різноманіття,
  • підвищує точність тестових оцінок,
  • забезпечує суттєве скорочення терміну отримання і виходу на ринок нових вітчизняних ліній і гібридів кукурудзи.

Вперше в Україні впроваджено в селекційний процес метод гаплоїдії, що дозволяє в 2-3 рази зменшити терміни створення ліній і гібридів.

Також, була розроблена і впроваджена інноваційна техніко-технологічна система збирання, доробки і збереження врожаю зерна кукурудзи, а також нормативно-правова база насінництва, яка включає нові стандарти на продукцію і методи визначення її якості.

«В умовах зрошення нові середньопізні та пізньостиглі гібриди кукурудзи Арабат, ДН Аншлаг, ДН Гетера, ДН Рава також не поступаються зарубіжним за основними господарськими показниками. Залежно від способу поливу та режиму вологозабезпечення за врожайністю зерна перевищували кращий іноземний стандарт на 0,23-3,02 т/га. Поширення гібридів відбувається завдяки техніко-технологічній системі, яка включає інноваційні технології, регламенти, методи, стандарти з вирощування, доробки, зберігання та контролювання якості посівного матеріалу і товарної продукції» – зазначають вчені.

Також раніше херсонські науковці детальніше розповіли про свій винахід – пластик з грибів.

Також ми розповідали про мешканку Запоріжжя, яка вирощує рідкісні рожеві банани.

Схожі публікації

Залишити коментар