Президентка Молдови Мая Санду повідомила, про що буде говорити з Володимиром Зеленським

від Стожари

12 січня, Мая Санду здійснить свій перший офіційний візит на посаді президента Молдови саме до України.

В інтерв’ю Deutsche Welle, вона розповіла, які конкретні питання планує підняти на зустрічах з керівництвом України у Києві в рамках свого першого закордонного візиту на посаді.

“У січні я поїду до Києва, щоб зустрітися з паном Зеленським. І це лише початок”, – сказала вона.

Мая Санду наголосила, що метою візиту є відновлення відносин між сусідами.

“Ми хочемо відновити відносини, тому що якась робота була на рівні урядів, але на рівні президентів взагалі не було ніяких зустрічей за ці 4 роки. Нам важливо відновити відносини”, – зазначила вона. 

Разом з тим, Санду підкреслила, що є багато конкретних питань, на які потрібно знайти відповіді. 

“Це і питання безпеки в регіоні, і питання нашого шляху до Європейського Союзу, ті реформи, які ми повинні впроваджувати, щоб наблизити наші країни до ЄС. І, звичайно, питання щодо делімітації кордонів, і щодо гідроелектростанції”, – розповіла президентка Молдови.

Нагадаємо, Мая Санду склала присягу президентки Молдови 24 грудня 2020 року. У другому турі вона здобула переконливу перемогу над Ігорем Додоном, який до неї займав пост глави держави з 2016 року.

Пані Санду неодноразово відкрито підтримувала Україну у протистоянні з Росією.

Вона виступала за відновлення територіальної цілісності України на Донбасі й наполягала, що Крим є невід’ємною частиною країни. “Моя позиція однозначна: Крим – це частина України, окупована Росією з порушенням норм міжнародного права”, – заявила вона.

Під час візиту до України влітку 2019 року Мая Санду частину промови виголосила українською мовою.

“Ми в Молдові повністю підтримуємо територіальну цілісність України, і я відчуваю глибоку повагу і шану до тих українців, які пожертвували своїм життям, щоб захистити свою країну, її суверенітет, майбутнє як європейської держави”, – сказала вона українською. А потім перейшла на англійську.

Тоді вона наголошувала, що між Молдовою та Україною має бути стратегічна співпраця.

“Євроінтеграція та імплементація Угоди про асоціацію з ЄС – наші спільні цілі”, – наполягала Санду.

Мая Санду зазначила, що без успішної інтеграції України з ЄС перспективи Молдови також можуть бути туманними.

“Молдова та Україна – в одній геополітичній зв’язці. Важливо, що Україна хоче бути ближче до ЄС. Для нас це важливо, сподіваємось, ви будете йти цим шляхом. Адже і ми тоді будемо іти цим шляхом”, – вважає пані Санду.

На думку Маї Санду, ситуація з Донбасом та з Придністров’ям несуть спільні проблеми країнам.”Донбас, як і Придністров’я, намагаються використати для перетворення наших країн у буферну зону між Заходом та Росією. Хочуть перетворити Україну та Молдову у держави з обмеженим суверенітетом і зовнішньою політикою”

Схожі публікації

Залишити коментар