Мукачівський замок “Паланок” на новорічні свята вже відвідало понад 3 тисячі туристів

На новорічні свята замок «Паланок», що у закарпатському місті Мукачево, відвідали понад 3 тисячі туристів.

Про це у Facebook повідомляє Мукачівська міськрада.

«Протягом новорічних вихідних – 01, 02 та 03 січня – замок «Паланок» відвідали 3,5 тисячі туристів», – йдеться в повідомленні.

Як зазначають у міськраді, для гостей Мукачівської фортеці відкрито чимало захопливих експозицій: екуменічна церква, камера катувань, картинна галерея, меморіальна кімната князя Федора Корятовича, музей АТО.

Щорічно Мукачівський замок відвідують понад 200 тисяч людей.

На утримання об’єкта, в штаті якого 34 співробітника, щорічно витрачають від 4 до 6 мільйонів. У 2019 році музей завдяки туристам отримав прибуток 10 мільйонів гривень.

Через в’язницю замка, яка була тут з 1782 року протягом більше 100 років, пройшло близько 20 тисяч ув’язнених. Але скільки було закатовано в Середньовічній Європі, не скаже ніхто.

Сьогодні замок Паланок – великий музей, який займає територію майже в два гектари. Всередині фортеці багато виставкових площ. Крім того, в замку для туристів влаштовують нічні екскурсії зі смолоскипами.

Замок Паланок таїть в собі багато сюрпризів. Там було вісім ліній оборони. Внизу під замком були дерев’яні укріплення з дуба, частокіл, який називали “паланок”. Точна дата заснування фортеці на горі висотою 68 метрів не відома. Перші згадки датовані IX століттям. Перше її зображення – 1241-м роком.

Протягом століть Паланок багато разів міняв свій зовнішній вигляд, ставав більшим і міцнішим. Переходив з рук у руки.

У замку в 1805 році, під час австрійської кампанії Наполеона, зберігали корону Святого Іштвана – один із головних символів державності Угорщини. Тому що на той час це було найміцніше і найнадійніше місце Європи.

За словами директора музею, в чесному бою Мукачівський замок взяти не могли. В 17 столітті війська австрійського імператора намагалися увійти в цитадель протягом 27 місяців. Обороною разом з гарнізоном з 2 500 бійців керувала Ілона Зріні, вдова князя Ференца I Ракоці. Її змусили капітулювати обманом, написавши фейковий лист від імені другого чоловіка Ілони Імре Текелі.

У 20 столітті в замку Паланок були військові частини: Австро-Угорщини, Чехословаччини та СРСР.

У 70-х тут відкрили профтехучилище, а потім і музей.

В одному з приміщень замку, поки закритих від туристів, директор музею Михайло Белеканич показував журналістам дивовижний струмок, який тече прямо зі стіни. Дослідники не можуть зрозуміти звідки, але там постійно є вода. 365 днів на рік тече. Взимку не замерзає.

Але головне джерело води в фортеці – унікальний колодязь, один з найцікавіших об’єктів, про який дізнаються відвідувачі. Цей колодязь з’явився понад 600 років тому за подільського князя Федора Коріатовича. До 2008 року він був забитий сміттям. Найвища точка гори там, у верхньому дворі фортеці – 68 метрів. Глибина колодязя – 76 метрів (висота приблизно 20-поверхового будинку).

З криниці вивезли 60 кубометрів сміття, яке набилося в щільну масу на глибині приблизно 40 метрів. В безодню спускалися археологи і спелеологи. Головна цінність, яку вони там знайшли, – вода. Після його очищення замок вже 12 років, як і в давнину, користується водою з підземних джерел. Там немає центрального водопостачання.

У Замку  є автентична тюремна vip-кімната, в якій в кінці 18 століття відбував ув’язнення письменник та ідеолог угорського Просвітництва Ференц Казінці. Фігура настільки важлива для угорців, що на відкриття експозиції в Паланок приїжджав мер Будапешта.

Окремий зал присвячений князю Федору Коріатовичу. У галереї цитаделі вмістили унікальну колекцію з 120 картин Володимира Микити. Є зали, що розповідають про історію Мукачева та Закарпаття.

В одному з підвальних приміщень – дегустаційний зал. Тут можна спробувати вино і знамениті палинки. Так званий “угорський фруктовий бренді” від 40° до 70° роблять в селі Дерцен, яке знаходиться в декількох кілометрах від фортеці.

Директор замку-музею зазначає, що вони готові до співпраці з інвесторами, які мають можливість та бажання відкрити там ресторан або готельний комплекс. Під ресторан є понад 350 квадратних метрів площі, а під готель – понад 700.

Як повідомлялося, український бізнесмен Валерій Галан розповів про свій унікальний інноваційний історичний музей – він стверджує, що інвестувати в духовний розвиток нації вигідно. Доречі, 1 серпня – День народження музею становлення української нації, три дні там триватимуть святкові події та акції, детальнішу інформацію шукайте на Facebook-сторінці музею!

Схожі публікації

Залишити коментар