В Україні запрацював новий потужний радіотелескоп

У місті Золочев на Львівщині в Центрі космічних досліджень і зв’язку запрацював новий радіотелескоп РТ-32, створений у процесі дослідної модернізації 32-метрової антени MARK-4B.

Про це розповідає Шотам.

Радіотелескоп на Львівщині досліджує ядра галактик, місця зореутворення та мерехтіння. А ще виконує військові задачі. До 2014-го потужні антени біля Золочева нікому не були потрібні. Хіба що “FM Галичина” передавали через них трансляцію. Після анексії Криму про них згадали. Туди заїхали військові, які опікувалися радіотелескопами у Євпаторії.

“Після анексії Криму ми втратили одну з найбільших в світі антен. Тож перетворили на потужний радіотелескоп дві антени у Золочеві. І він вже більше та потужніше за кримський! “, – йдеться у публікації.

“Будівля була напіврозвалена: ні води, ні каналізації. Було страшно зайти” – розповів Віктор Ожинський, начальник Центру космічних досліджень та зв’язку.

І за три роки зробили більше, ніж за 20 років у центрі у Криму. Радіотелескоп досліджує далекий космос, пульсари та сонячне випромінювання. За потреби може визначити запуски ракет з ядерними боєголовками.

“Україна позиціонувалася, як космічна держава. І це крок, аби піднятися в очах світового товариства”, – переконаний пан Ожинський.

Схожі публікації

Залишити коментар