У Польщі знайшли скарб доньки Великого князя Київського

У Польщі в Слушкуві на кукурудзяному полі знайшли скарб із 6500 срібних монет в лляних мішечках, срібних злитків, фрагментів свинцю і кілець.

Про це пише Діло з посиланням на Archeologia.

За словами доктора Адама Кенджерського з Інституту археології та етнології Польської академії наук, це один із найбільш інтригуючих скарбів у Польщі. Він зазначив, що скарб може належати до рубежу XI і XII ст.

Пошуки почали після публікації монографії, що розповідає про скарб, знайдений у Слушкуві ще до Другої світової війни. Знахідка складалася з 13 061 предмета, серед яких монети та срібні прикраси.

У листопаді археологи вирушили в Слушкув, щоб сфотографувати місце попередніх знахідок, але місцевий священник вказав на місце, де повинен був бути захований скарб.

Перевіряючи інформацію від сільського священика, археолог доктор Адам Кендзерський з Інституту археології та етнології Польської академії наук цього року знайшов цей скарб, який виявився настільки великим, що в ніч на розкопки були викликані місцеві пожежні-добровольці для охорони.

Усередині горщика, захованого під землею, археолог виявив 6500 срібних монет, розкладених в лляних мішечках, срібні злитки, фрагменти свинцю, а також дві золоті каблучки та дві обручки.

“Кільця, ймовірно, зроблені з дорогоцінних каменів. Вони додатково прикрашені золотими гранулами. Більше кільце конічне і багатокутне, а менше – у формі стрижня з пробитими отворами”, – уточнив археолог Даріуш Вичулковський.

На одному з кілець є напис кирилицею, який говорить:”Господи, допоможи своїй Рабі Марії”. Припускається, що знайдені скарби можуть бути частиною приданого князівської доньки Марії.

“Ми знаємо, що в той час дружиною Болеслава Кривоустого була Русинська Принцеса на ім’я Збислава. Згідно з літературою, у неї повинна була бути сестра Марія, яка була одружена з Петром Влостовичем. Прийнято вважати, що Марія була дочкою Святополка Ізяславовича князя Київського”, — розповів професор Юсупович.

На думку вчених, знайдені монети могли бути частиною приданого, яке Марія отримала.

“Можливо, скарб було заховано в 1145-46 роках під час її втечі з Польщі. Гіпотеза не піддається перевірці, але дуже приваблива, оскільки пояснює наявність монет до шлюбу”, – зауважив науковець.

Плануються подальші земляні роботи.

Раніше ми розповідали про Городницький скарб, знайдений у серпні 2020 – «диво, якого не було 100 років».

Схожі публікації

Залишити коментар