Посол України в Італії: “Важливі центри поширення нашої культури в Італії – громадські об’єднання українців”

від Комарі Альберт

Впливовими центрами популяризації української культури в Італії можуть стати українські громадські об’єднання, яких у цій країні зареєстровано понад 120.

Про це сказав посол України в Італії Ярослав Мельник під час виступу на першому Екзархальному соборі Апостольського екзархату для українців католиків візантійського обряду в Італії 11 грудня, про це йдеться на сторінці посольства в Фейсбуці.

«За наявними в посольстві даними, на сьогодні, в Італійській Республіці зареєстровано понад 120 асоціацій українських громад. Переконаний, що вони можуть стати реальними впливовими центрами для популяризації української культури. Варто було би об’єднати в цьому напрямку зусилля держави та церкви», – відзначив посол.

Дипломат у своєму вітальному слові до учасників заходу «відзначив особливу роль церкви в житті емігрантів, яка, зберігаючи культурні традиції, формуючи духовно-моральний і духовно-релігійний потенціали парафіян, виступає унікальним елементом національної єдності та соборності».

Мельник наголосив, що співпраця із українською громадою є для нього одним із головних пріоритетів у його роботі на посаді посла України в Італії.

Зазначається, що перший Екзархальний собор Апостольського екзархату для українців католиків візантійського обряду в Італії розпочався 11 грудня у форматі онлайн. Його тематикою було обрано питання еміграції, поселення і глобальної єдності УГКЦ у посткоронавірусному світі. Робота Собору триватиме до 15 грудня.

Разом з тим, у середу, 16 грудня, Україна й Італія домовилися про культурне співробітництво на 2021-2025 роки.

Свої підписи, у документі Міжурядової Програми культурного співробітництва між Україною та Італією, поставили міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко та заступник міністра закордонних справ та міжнародного співробітництва Італійської Республіки Манліо Ді Стефано.

Ця програма покликана відкрити більше можливостей для українських та італійських кінематографістів, режисерів, продюсерів, асоціацій, а митці, об’єднання та спілки матимуть сприятливіші умови для участі у мистецьких заходах обох країн.

Крім того, передбачено встановлення прямих контактів між архівами, бібліотеками та музеями, що допоможе дослідженню історичних та документальних матеріалів, пов’язаних із українськими надбаннями в Італії та навпаки.

Схожі публікації

Залишити коментар