Рада прийняла держбюджет-2021: На культуру та інформполітику виділили більше грошей, ніж торік

Верховна Рада України у вівторок, 15 грудня, ухвалила Державний бюджет на 2021 рік, яким передбачаються доходи в сумі 1 трлн 92 млрд грн, видатки – 1 трлн 328 млрд грн, дефіцит бюджету складе 5,5% ВВП. Зокрема, на наступний рік передбачено понад 12,5 млрд грн для Міністерства культури та інформаційної політики, більше, ніж торік.

Про це очільник відомства Олександр Ткаченко написав у Facebook.

“Тепер остаточно: 12 млрд 524 млн 251,1 грн. Нам вдалося відстояти більший бюджет, аніж минулого року. Навіть у його скороченій редакції. А це – наочна демонстрація поступової зміни сприйняття ролі культури для держави”, – зазначив пан Ткаченко.

За його словами, таким чином вага культури, креативних індустрій, туризму та інформаційної політики має отримати своє заслужене визнання.

Міністр повідомив, що вже наступного року вдасться розпочати реалізацію запланованих програм. Зокрема, серед нового, але амбітного – Велика Реставрація, Центри культурних послуг, програми для народних художніх промислів та популяризації читання, системний розвиток і промоція внутрішнього туризму, будівництво Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції гідності, Музею Голодомору, Музею Бабиного Яру та Галузевого державного архіву, програми інформаційної безпеки та медіаграмотності.

Втім, наголосив міністр, є над чим допрацювати як у розрізі Великої Реставрації, так і, в першу чергу, щодо підняття достойної заробітної плати, яка у сфері культури нижче на 28% від середньої.

Також зазначимо, що з 1 січня 2021 року в Україні мінімальна заробітна плата становитиме 6 тисяч гривень, з 1 грудня – 6,5 тисяч гривень. Прожитковий мінімум на одну людину в місяць пропонується встановити на рівні:

  • з 1 січня – 2189 гривень,
  • з 1 липня – 2294 гривень,
  • з 1 грудня – 2393 гривні.

Мінімальна пенсія для осіб, які втратили працездатність:

  • з 1 січня – 1769 гривень,
  • з 1 липня – 1854 гривні,
  • з 1 грудня – 1934 гривні.

Середню зарплату очікують на рівні 13 632 гривень на місяць, а рівень безробіття в 9,2%.

Додамо, що закон про Держбюджет-2021 набере чинності після підписання президентом.

Як повідомлялося, у 2021 році в Україні створять Агенцію з оборонних технологій.

Схожі публікації

Залишити коментар