У Тернополі відбувся ХХ міжнародний фестиваль «JAZZ BEZ»

XХ ювілейний міжнародний фестиваль сучасної імпровізаційної музики «JAZZ BEZ» відбувся під оптимістичним гаслом – «Двадцятий і живий!».

Цьогоріч у Тернополі фестиваль зібрав музикантів із України, Польщі, Нігерії, повідомляє День.

Український саксофоніст, композитор та продюсер Андрій Чмут приїхав до Тернополя у складі «Andrey Chmut Band».

«Два роки тому я записав альбом у американському лейблі “Skytown records” у Лос-Анджелесі. На презентацію альбому ми вперше зібралися таким складом. Після цього наш бенд почав гастролювати», – розповідає пан Чмут.

Дебютний альбом «Andrey Chmut Band» посів 4 місце в TOП-100 Smooth Jazz Albums у США й увійшов до 10 кращих українських альбомів року. На фестивалі  «JAZZ BEZ» концерт бенду здебільшого складався із композицій Андрія Чмута, про свій творчий шлях і натхнення музикант розповідає: – «Коли мені було сім років, до нашої церкви приїхав саксофоніст, я закохався в цей інструмент і попросив у батьків, щоб вони віддали мене у музичний відділ. Потім ми переїхали до Києва, я вступив в інститут музики імені Р. М. Глієра і почав свою творчу кар’єру. Я вдячний Богу, що маю можливість творити музику».

Закрив фестиваль  польсько-український  проект Sarnecki/Jaros/Hnydyn/Litvinyuk Project. 

«Коли виникла ідея заграти такий міжнародний проект, вирішили виконати свої твори, щоб кожен з нас показав частину себе. Ми підготували цей проект спеціально для «JAZZ BEZ». Джазові музиканти дуже адаптивні і універсальні, ми можемо мати одну спільну репетицію і вже грати концерт.  У  нашому проекті усі професіонали, відповідно можемо дозволити елемент імпровізації. Ми зустрілися два дні перед фестивалем, мали дві репетиції і зіграли концерт вже безпосередньо на сцені», – розповідає українська джазова піаністка, співзасновниця гурту “ShockolaD” Анастасія Літвінюк.

Джазовий гітарист та композитор Рафал Сарнецькі двічі номінований на премію “ФРИДЕРИК”, автор чотирьох музичних альбомів відзначає важливість проведення культурних заходів і фестивалів для розвитку культури і подальшого формування культурного середовища.

«Це мій перший музичний тур в Україні, я щасливий, мати таку можливість. Це неймовірно красива країна. І дуже важливо, що проводиться такий міжнародний фестиваль, ми маємо нагоду поділитися своєю творчістю з людьми. Через пандемію зараз багато концертів скасовано у світі. Ми сумували за сценою, за публікою, за аплодисментами. «JAZZ BEZ» дав можливість бути почутими, – наголошує пан Сарнецькі.

Як повідомлялося, в Україні провели єдиний глобальний інтерактивний кінофестиваль.

Схожі публікації

Залишити коментар