У Києві відкрили пам’ятник першому і поки єдиному космонавту незалежної України

На Байковому кладовищі відкрили пам’ятник Леоніду Каденюку — на честь 23-тьої річниці його повернення з космосу на американському шатлі «Колумбія».

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Ескіз монумента обирала родина Леоніда Каденюка. Для збору коштів на його встановлення було відкрито благодійний фонд, оскільки виділення державного фінансування через бюрократичні процеси могло значно затягнутися.

На церемонії відкриття пам’ятника була присутня сім’я Каденюка, а також перші особи держави, зокрема й президент Володимир Зеленський. Він заявив, що Україна «повинна робити все» для відновлення космічної галузі, а також пообіцяв родині Каденюків збільшити державну матеріальну підтримку.

Леонід Каденюк — перший космонавт незалежної України, генерал-майор Військово-повітряних сил, кандидат технічних наук і депутат 4-го скликання. Народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Чернівецької області у родині сільських вчителів.

Уперше до загону космонавтів його обрали у 25-річному віці. Тоді, у серпні 1976 року, він став частиною групи багаторазової космічної системи «Буран». Після розпаду СРСР Каденюк спочатку прийняв російське громадянство, але у 1995-му отримав громадянство України. Того ж року його обрали до групи космонавтів Національного космічного агентства України. Каденюк пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання.

У листопаді 1997-го року 44-річний Каденюк здійснив свій перший космічний політ. Із 19 листопада по 5 грудня він перебував на американському багаторазовому транспортному космічному кораблі «Колумбія» місії NASA, де виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського дослідження.

Раніше ми писали про видатну жінку з українським корінням, яка двічі підкорила Космос.

Схожі публікації

Залишити коментар