«Сталін хотів стерти ідентичність українців, але вони вистояли», – прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо

від Стожари

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо виступив із промовою у День пам’яті жертв голодоморів, у якій закликав співвітчизників вшанувати жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років.

«Сьогодні ми приєднуємося до українських громад в Україні та в усьому світі, щоби згадати мільйони людей, постраждалих і загиблих під час Голодомору. У 1932-1933 роках тоталітарний радянський режим Йосипа Сталіна викликав в Україні жахливий голод — геноцид, покликаний зламати дух українського народу, стерти його ідентичність і зупинити його жагу до свободи та незалежності», — ідеться в заяві канадського прем’єра.

Трюдо нагадав, що мільйони людей померли від голоду, серед них велика кількість дітей, а інших депортували або стратили.

«Перед обличчям такої жорстокості українці вистояли… У 1991 році, після більш ніж півстоліття радянського гніту, Україна завоювала незалежність», — каже прем’єр.

Також Трюдо нагадав, що тривалий час правду про Голодомор приховували від світу, а сам факт геноциду заперечували.

«Я закликаю всіх канадців ушанувати пам’ять жертв Голодомору й визнати той внесок, який українські канадці зробили в побудову кращої країни для всіх нас. Я також підтверджую непохитну підтримку Канадою вільної та незалежної України», — ідеться в заяві.

Насамкінець у повідомленні прем’єра написано українською, хоч і латинськими буквами: «Vichna Yim Pamyat».

Читайте також: Голодомор 1932−1933 років — в Україні зібрали 3,4 млн на Музей Голодомору

Схожі публікації

Залишити коментар