Легендарна мисткиня показала Гуцульщину в унікальних світлинах

Цю бабусю називають Гомером Гуцульщини. Вона створила “інстаграм” свого селища ще 70 років тому.

Параска Плитка-Горицвіт фотографувала кожен крок, кожен подих гуцулів Криворівні. Зберегла безцінний архів цілої епохи у своїй хаті на схилі. Та світ ледь не втратив скарби фотографки та мисткині, розповідає Шотам.

“Вона бачила себе не звичайною жителькою села, а вдягалась наче містянка з Австро-Угорщини”, – розповідає Максим Руденко, режисер.

Параска Плитка-Горицвіт почала знімати в 70-х роках. У неї тоді з’явилася перша фотокамера. І знімала вона понад 30 років. Увесь цей час вона жила на одному і тому ж місці – в своїй хаті у селі Криворівня. Тому знімала пейзажі, портрети людей і свята. Вийшла така комплексна ретроспектива життя цього місця.

Жінка самотужки освоїла фотографію, знала 4 мови та захоплювалась Махатмою Ганді. Через свою діяльність в УПА 10 років провела у сталінських таборах.

 “Так мені каже слідчий: я тебе розстріляти, Плитка, можу, стільки на тебе наговорили”, – казала Параска Плитка-Горицвіт.

Після її смерті усі фото та плівки залишились у її будиночку на 30 років. Але зараз неймовірна Параска постала, наче фенікс, у всій величі її робіт.

За 30 років після її смерті негативи випадково знайшов київський режисер. Та відкрив світу у своєму фільмі неймовірний талант “Гомера Гуцульщини”. Нещодавно французьке видавництво включило Параску до “Світової історії фотографок”.

Як повідомлялося, книга «Пам’ять роду» розкаже 16 історій родин, які пережили Голодомор.

Схожі публікації

Залишити коментар