Український інститут нацпам’яті створив геоінформаційну систему «Віртуальний некрополь української еміграції»

від Комарі Альберт

Закордонні дипломатичні установи України та українські громади відіграють важливу роль у справі збереження місць поховань видатних українців та визнання у світі Голодомору геноцидом українського народу.

Про це повідомляється на Фейсбук-сторінці Управління закордонного українства МЗС України.

«Значущим є внесок закордонних дипломатичних установ України, зокрема, в Австрії, Аргентині, Бельгії, Казахстані, Лівані, Литві, Молдові, Польщі, Португалії, Сербії, Словенії, США, Туреччині, Франції, ФРН та Чехії, а також громад закордонних українців у процеси впорядкування за кордоном місць поховань (місць пам’яті) видатних українців, забезпечення належного догляду за пам’ятниками, пам’ятними знаками, меморіальними дошками, що присвячені видатним діячам української історії, науки і культури та історичним подіям», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що начальниця Управління закордонного українства та гуманітарного співробітництва Лариса Дір 24 листопада взяла участь у презентації геоінформаційної системи «Віртуальний некрополь української еміграції», створеної Українським інститутом національної пам’яті за підтримки благодійного фонду «Героїка».

Як зауважила Дір, створена геосистема сприятиме відродженню історичної пам’яті української нації, а також дасть можливість розширити коло відповідних об’єктів, які потребують догляду та впорядкування.

Начальниця Управління закордонного українства та гуманітарного співробітництва також взяла участь у презентації 24 листопада міжнародного проєкту «Аудіогід для кожного», який перекладає екскурсії виставковими залами Національного музею Голодомору-геноциду 33 мовами світу.

«Створений музеєм полілінгвістичний проєкт сприятиме більш точному та комплексному сприйняттю інформації численними іноземними відвідувачами, слугуватиме нашій спільній українській справі – вшануванню пам’яті жертв Великого Голоду і засудженню злочину тоталітарного режиму міжнародним співтовариством», – зазначається на сторінці Управління закордонного українства МЗС в Фейсбуці.

Звуважується, що об’єднаними зусиллями української дипломатії, закордонного українства і наших партнерів, серед яких Національний музей Голодомору-геноциду, забезпечується широке визнання Голодомору в Україні 1932-1933 років геноцидом українського народу.Як повідомлялося, відтепер аудіоекскурсії про Голодомор доступні 33 мовами світу.

Як повідомлялося раніше, книга «Пам’ять роду» розкаже 16 історій родин, які пережили Голодомор.

Схожі публікації

Залишити коментар