В Білорусі вшанували пам’ять українського письменника, етнографа Олекси Стороженка

від Стожари

24 листопада від Консульства України в Бресті покладено квіти на могилу класика української літератури, етнографа та драматурга Олекси Петровича Стороженка (24.11.1806-18.11.1874).

Про це повідомляє пресслужба консульства України в Бресті.

Я повідомляється, у 2017 році за рахунок коштів державного бюджету України стараннями Консульства України в Бресті та української громади на місці поховання письменника (Тришинське кладовище у місті Брест) було виконано реставраційні роботи.

24 листопада 1806 р. у с. Лісогори Чернігівської області в сім’ї дрібного поміщика, відставного армійського офіцера Петра Стороженка народився син Олекса, український письменник, драматург, етнограф, криміналіст.

Дитячі роки майбутнього письменника пройшли в селищі Великі Будища в Полтавській області. Після гімназії Олекса вступив на військову службу. Величезне враження на молодого Стороженка справило знайомство з Миколою Гоголем. Згодом в ньому прокидається пристрасть до письменництва. Безліч цікавих фактів про контакти з Гоголем буде викладено в есе «Спогад».

Однак Стороженко не поспішав залишати військову службу. Майже 30 років свого життя він присвятив армії, пройшовши шлях від унтер-офіцера до поручика драгунського полку. А під кінець служби Олекса Стороженко займав пост старшого офіцера при штабі кавалерійського корпусу. Багато переміщаючись по хуторах Південної і Західної України, Стороженко збирав фольклор і життєві історії від місцевого населення. Ці відомості і стали основою його творів в майбутньому.

У 1857 році виходить унікальний роман Олекси Стороженка «Брати-близнюки», де характерно подані український побут і традиції. З 1861 року він веде розділ в журналі «Основа», де пише виключно українською мовою.

У 1868 році Олекса Стороженко йде у відставку, зберігши за собою ранг дійсного статського радника. Він селиться на хуторі біля містечка Берест-Литовську, сучасного Бреста на території Білорусії. Письменник із задоволенням займався садом, не міг ні дня прожити без рибалки. Вечорами Олекса Петрович грав на віолончелі, малював, ліпив з глини. Місцеві жителі часто збиралися в його дворі, щоб послухати читання автором своїх творів і унікальні спогади, які Стороженко викладав дуже проникливо і доступно.

До смерті письменника спричинилася прикра пригода. Повертаючись одного разу пізнього жовтневого вечора додому, Стороженко впав із кладки в холодну воду, пошкодив ногу, застудився і незабаром помер. Поховано письменника на міському кладовищі в Бересті.

брест - брест. 214-та річниця від дня народження українського письменника о.п.стороженка

З 1924 по 1935 роки у Бресті діяла приватна українська семикласна школа ім. Олекси Стороженка під опікою товариства «Просвіта». Крім загальноосвітніх предметів викладалися релігія, українська і польська мови, каліграфія, історія і географія рідного краю. Школу відвідувало близько 60 дітей.

Найвідоміші твори О.Стороженка: Гуморески – “Вуси”, “Голка” П’єса – “Гаркуша” Роман – “Брати-близнюки”

Повість – “Марко Проклятий” Міфологічний твір – “Закоханий чорт”брест - брест. 214-та річниця від дня народження українського письменника о.п.стороженка

Читайте також: У цей день, народився Олекса Стороженко – український етнограф та письменник, якого прийняла білоруська земля

Схожі публікації

Залишити коментар