Україна розслідує понад 5000 справ по воєнним злочинам на Донбасі та у Криму

від Стожари

Українські правоохоронці розслідують понад 20 тисяч кримінальних правопорушень у більш ніж 5 тисячах проваджень, пов’язаних зі військовими злочинами в Криму та на Донбасі, у яких фігурує майже 9,5 тисячі осіб, зокрема вище політичне і військове керівництво РФ.

Про це розповів в інтерв’ю журналістам заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов.

«Мова йде про злочини проти основ національної безпеки України, громадському порядку, про порушення міжнародного гуманітарного права, а якщо говорити більш коректно – то про військові злочини і злочини проти людяності. І там немає ніякої різниці: громадянин Росії, України або іншої держави. Тим більше що жертви – це практично завжди наші громадяни. У нас понад 20 тисяч кримінальних правопорушень у більш ніж п’яти тисячах проваджень. Ця статистика охоплює всі злочини, пов’язані зі збройним конфліктом. У них фігурує майже дев’ять із половиною тисяч осіб. З них — сотні громадян РФ, у тому числі вище політичне та військове керівництво країни-агресора”,», – повідомив Мамедов.

Заступник Генпрокурора уточнив, що є кримінальні провадження, зареєстровані за фактом участі 250 найманців із 31 країни світу: “Географія широка: Європа, Азія, Америка”.

“Якщо говорити загалом про спеціалізацію найманців, то переважно це снайпери, кулеметники, розвідники й артилеристи в таких іррегулярних, не передбачених законом збройних формуваннях, як «Восток», «Призрак», «Оплот», «Пятнашка» тощо. Окремі з них ставали командирами дивізіонів і рот”, – зазначив він.

Водночас Мамедов зауважив, що наразі досить важко говорити про те, скільки саме людей мають бути притягнуті до відповідальності. Як приклад він навів ситуацію в окупованому Криму, де Росія примусово призиває громадян України до лав своїх збройних сил. З початку окупації по лютий 2020 року країна-агресор провела 11 призовних кампаній, під час яких щонайменше 25 тисяч осіб змушені були йти служити. Але вониці люди – не злочинці, а жертви воєнних злочинів і можуть розраховувати на захист України, підкреслив заступник Генпрокурора.

Нагадаємо,

20 лютого – офіційна дата початку анексії Криму, яка була визначена 21 квітня 2015 року постановою Верховної Ради України «Про заяву Верховної Ради України «Про відсіч збройної агресії Росії та подолання її наслідків».

20 лютого 2014 року на півострові з’явилися вантажівки без номерів і так звані «зелені чоловічки» – озброєні військові без розпізнавальних знаків. У той же час відбулося створення й озброєння нерегулярних збройних формувань найманців серед місцевих жителів – загони «кримської самооборони», якими керували офіцери спецслужб і Збройних сил Росії.

У ніч на 27 лютого будівлі Верховної Ради АРК і уряду АРК захопили російські спецназівці і встановили на них російські прапори.

Росія спочатку відмовлялася визнавати факт власної військової агресії. Лише 17 квітня 2014 року президент Росії Володимир Путін вперше публічно визнав, що в подіях у Криму брали участь російські військові.

Деякий час в Україні не було законодавчо встановлена дата початку агресії Росії. Такою датою вважалося 27 березня 2014 року, коли Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, в якій підтримала територіальну цілісність України, визнавши Крим і Севастополь її невід’ємними частинами, іншою датою вважалося 27 квітня 2014 року – день, коли набув чинності український закон «Про забезпечення прав і свобод на тимчасово окупованій території».

Після захоплення українського Криму в Росії почали нагороджувати військових, політиків і представників «кримської самооборони» медаллю «За повернення Криму», де зазначено, що операція проводилася з 20 лютого 2014 до 18 березня 2014 року.

На території Криму і Севастополя 16 березня 2014 року відбувся невизнаний світом «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Схожі публікації

Залишити коментар