“Ляльки для ненароджених”. Проєкт до 87 річниці Голодомору

від Стожари

“Ляльки для ненароджених”, проєкт присвячений роковинам Голодомору в Україні, який започаткувала у 2018 році Тетяна Золочевська з міста Бремена, Німеччина.

Про проєкт “Ляльки для ненароджених” порталу української діаспори “Стожари” розповіла відома українська майстриня-лялькарка Ніна Хаген з Осло, Норвегія.

“Згадаймо тих, хто загинув в муках голоду і не зміг намотати ляльок своїм дітям. Згадаймо тих діточок, які не народилися, не мали можливості гратися ляльками і радіти життю. Об’єднаймо наші зусилля разом в пам’ять про мільйони жертв сталінського терору”, – зазначає пані Ніна Хаген.

За її словами, у проєкті “Ляльки для ненароджених” своїми роботами майстрині народної ляльки-мотанки з України та світу (Норвегія, Німеччина, Португалія) розповідають про болючі сторінки української історії, про Голодомор, як акт геноциду українського народу. Також вони відправляють листівки – композицiї з світлинами українських ляльок друзям з усього світу.

Разом з тим, в Українській школі «Еллісів» в Осло, співзасновником якої є Ніна Хаген, готують урок про цю трагедію, а дорослі зможуть переглянути 15-хвилинну документальну стрічку «When we starve» («Коли ми голодуємо»), продюсером якої є Борис Буняк – американський лікар, представник української діаспори у США.

Майстриня зі Шполи, що на Черкащинні, зробила відеосюжет з листівок “Ляльки для ненароджених”:

“Я зробила відеосюжет з листівок “Ляльки для ненароджених”. Маю за честь брати участь у спільному проекті, який покликаний розповісти про Великий Голод, про страшні події 1932-1933 років. Чи то з розповідей дідусів, бабусь, чи з вуст батьків, вчителів, ми дізнавались про жахливі події, що лягли на історію нашого народу. Моторошні світлини того часу, які збереглись, історії, в які важко повірити – статистика кількості померлих… Все це перевертає свідомість та затамовує подих”, – говорить авторка відео, майстриня Інна Вовк.

Ніна Хаген також висловлює вдячності Надії Лихолоб, головному архівіст Центрального державного архіву зарубіжної україніки (ЦДАЗУ), за підтримку проєкта.

Схожі публікації

Залишити коментар