Українці Лос-Анджелесу вшановують пам’ять легендарного ведучого Алекса Требека

від Комарі Альберт
Легендарного американського ведучого з українським корінням Алекса Требека, який помер 8 листопада від раку підшлункової залози, згадує українська громада Лос-Анджелеса.

Про це розповідає Голос Америки.

«У серці Голлівуду, на Алеї зірок, вшановують пам’ять легендарного американського ведучого Алекса Требека. Однак мало американців знають, що Алекс мав українське походження. Українці Лос-Анджелеса несуть квіти і український стяг до Алеї Слави у Голлівуді. Тут, серед видатних людей, є зірка Алекса Требека», – йдеться у публікації.

Требек був ведучим популярної у США телегри-вікторини «Джепарді! – Ризикуй!».

Майбутня зірка народився у Канаді, провінції Онтаріо, у 1942 році у родині французької канадійки Люсіль Легас і українця Джорджа Требека.

«Його прізвище було “Теребейчук”, але скоротили до Требека, тому що американці не могли вимовити. Його батько народився в Україні, він був шеф-кухарем і не розмовляв англійською. Тож Требек мусив знати трохи української аби з ним спілкуватися», – розповів українець американського походження Юрій Вигінний.

Требек працював у Канаді ведучим на державному радіо і телебаченні, у 1973 переїхав до США і став ведучим ігрового телешоу на каналі NBC. У 84-му знявся у пілотному проекті «Джепарді» – телевікторині, що вимагає від учасників глибоких знань у різних сферах.

Минуло небагато часу і «Джепарді» стали називати американською іконою. Телепрограма отримала рекордну кількість – 17 нагород «Еммі», а сам Требек здобув 7 статуеток у категорії найкращого ведучого.

За 36 років ведення «Джепарді» Требек став немов рідним для багатьох поколінь американців.

В одному із останніх інтерв’ю каналу ABC ведучій стверджував: «Я навіть не можу перелічити, скільки листів я отримую від молодих людей, які кажуть, що почали дивитись «Джепарді» разом з батьками і що будуть показувати це шоу свом дітям. Це торкає мене до глибини душі».

У 2011 році Требек завітав до Українського культурного центру в Лос-Анджелесі на святкування 20-ї річниці Незалежності України.

«Він говорив про Україну, він пам’ятав, що він був українцем», – розповів американець українського походження Любомир Солук.

«Він прийшов у гіпсі, адже перед тим був у Сан-Франциско, в його номер у готелі вдерся злодій. Алекс тоді порвав зв’язку, та навіть це не завадило йому прийти до нас», – розповів американець українського походження Юрій Вигінний.

Попри боротьбу із раком, Требек продовжував вести ефіри, і лише за 10 днів до смерті не повернувся в студію.

Зазначається,  що, незважаючи на COVID-19, до зірки ведучого щодня приходять сотні людей. Українці Лос-Анджелеса кажуть, що будуть пам’ятати Алекса Требека не лише як ведучого, який знав усі правильні відповіді.

«Він ніколи не забував українську громаду і, найголовніше, він був таким самим в особистій розмові, як і на екрані – дуже добрим, випромінював позитив. Для нас – найкращим українцем» – каже американка українського походження Ольга Старух.

Схожі публікації

Залишити коментар