Пам’ять жертв Голодомору вшанували в Лос-Анжелесі

від Комарі Альберт
Українці Південної Каліфорнії провели День пам’яті 87-ї річниці вшанування жертв Голодомору 1932-33 рр. в Україні.

Про це повідомляє Голос Америки.

«В Українському культурному осередку Лос-Анджелеса звучить молитва. Сюди прийшли діаспоряни та американці українського походження, які хочуть нагадати світу слово «Голодомор». Серед них велика частина тих, чиї батьки ще пам’ятають жахи 1322-33 років»…

Співорганізаторка заходу Юлія Маклз: «Це я ніколи не забуду, бо я, коли була маленька, слухала, як мої батьки говорили про це»

Інша співоганізаторка Люда Вусик розповідає: часто питала маму, чтому вона не розповідала про Голодомор, і мама їй відповідала, що боялася. «Бабуся робила затірку: в киплячу воду кидали траву, муку розводили водою і такими цівками додавали в казанок, і на цьому вони вижили», – зазначила Вусик.

Ці дві жінки з 1986 року є співорганізаторками Дня пам’яті жертв Голодомору в Україні, та цього року вшанування 87-ї річниці трагедії вперше пройшло онлайн.

На сцені виступила обмежена кількість людей. Ведучі зачитували прізвища померлих українських емігрантів.

«Ми збеігаємо списки, щоб ми не забули про тих людей. Вони дуже важливі, вони жили на цім світі, спілкувалися з нами, вони були, і ми не можемо про них забути. Це люди, які пережили Голодомор, пережили війну і нарешті приїхали сюди, до Південної Каліфорнії», – розповіла наступна співорганізаторка заходу Люба Кеске.

У пам’ятному заході також взяли участь представники місцевого Пласту.

Режисер-постановник та співорганізатор заходу Юрій Вигінний, що народився в родині українських емігрантів у Чикаго і давно працює у лос-анджелеській індустрії кіно, вважає, що тема Голодомору є недостатньо розкритою у світі.

Він вважає, що цілий світ має знати про наших предків, та зауважив на важливості того, щоб кожен міг розповісти свою особисту історію і ми всі разом спілкувалися.

День пам’яті до 87-ї річниці вшанування жертв Голодомору в Україні завдяки онлайн-формату могла подивитися діаспора не лише Південної Каліфорнії, а й цілого світу.

Схожі публікації

Залишити коментар