Траян Попович – мер Чернівців, який врятував тисячі євреїв

від Комарі Альберт

На фасаді будинку №6 на вулиці Заньковецької в Чернівцях є меморіальна дошка з чорного мармуру одному з видатних мешканців цього будинку і всього міста.

Там мешкав чернівецький мер Траян Попович (1892-1946), який у 1941 році врятував майже 20 тисяч євреїв від депортації у табори смерті до Трансністрії. Для порівняння, Шиндлер, який став відомим у всьому світі завдяки твору американського режисера Стівена Спілберга, врятував лише 1400 душ.

Він народився у селі Рушій Менестіоарей Сучавського повіту. У 1908 році він незаконно перетнув австро–румунський кордон. Коли почалась Перша світова війна, пішов до румунської армії, де й прослужив до кінця війни. Закінчив гімназію у Сучаві та юридичний факультет Чернівецького університету.

Під час Другої світової війни маршал Іон Антонеску запропонував йому стати мером Чернівців. Буквально через кілька днів після призначення мером, він отримав наказ створити у Чернівцях гетто для евреїв. Попович не погоджувався з тим, що частина населення міста мала би бути за колючим дротом. Він домігся у Бухаресті дозволу призупинити депортацію. Тоді населення Чернівців становило 100 тисяч мешканців. Після довгих вагань з ним погодився і губернатор регіону Колотеску, який видав 15 тисячам євреїв дозволи на тимчасове проживання в місті, іншим п’яти тисячам Траян Попович видав свої дозволи, що так і називали “авторизаціями Поповича”. За симпатії до єврейської нації політичні опоненти називали Поповича “jidovitul” (“перетворений на єврея”).

Серед тих, кого Траян Попович врятував від вірної загибелі, були літні люди, вагітні жінки, матері з немовлятами.

Помер Траян Попович після війни – 4 червня 1946 року. Похований на церковному подвір’ї в селі Колаку Сучавського повіту. Залишив спогади про окупацію Чернівців 1941-1944 років, які назвав “Сповідь”. Траяна Поповича включили до списку Праведників світу (осіб інших національностей, яких Ізраїль вшановує за порятунок євреїв під час Голокосту, – авт.). У Тель-Авіві йому спорудили пам’ятник.

Як повідомлялося, на Житомирщині у снарядній гільзі знайшли артефакти УПА.

Схожі публікації

Залишити коментар