Парк “Софіївка” в Умані планують внести до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

В Україні підготують науково-проєктну документацію щодо номінування Національного дендрологічного парку “Софіївка” для внесення його до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

Про це повідомляє Український інтерес.

Крім іншого, для створення сучасної туристичної інфраструктури уряд має визначити та затвердити перелік автомобільних доріг загального користування державного значення, які потребують проведення реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту.

У планах розширити територію парку “Софіївка” коштом передачі йому в постійне користування земельної ділянки площею 5 гектарів, яка розташована в адміністративних межах Родниківської сільської ради Уманського району, з метою будівництва нової вхідної зони в парк.

Постанова ВР рекомендує передбачити на наступні роки видатки розміром 30 мільйонів гривень на реконструкцію і будівництво об’єктів на території парку, а також передбачати при підготовці проєкту закону “Про державний бюджет України на 2021 рік” та в проєктах законів про держбюджет на наступні роки видатки на щорічне утримання території парку “Софіївка” в розмірі не менше 25 мільйонів гривень.

Окрім того, пропонується здійснити заходи з популяризації та підвищення туристичної привабливості цього парку в Україні та світі.

Варто зазначити, парк “Софіївка” у 1796 році заснував власник міста Умань Станіслав Потоцький та назвав його на честь дружини Софії Вітт-Потоцької. Наразі парк є науково-дослідним інститутом Національної академії наук України. Його щороку відвідують близько від 150 тисяч людей. Площа – 179,2 гектара.

У 2018 році зайнялися оновленням парку. Для цього у тодішньому Кабінеті міністрів запланували реалізацію одразу декількох проєктів та знайшли 75 мільйонів гривень. У 2018-му уряд інвестував у відновлення парку понад 92 мільйони гривень, а 2019-го – 45 мільйонів.

Як повідомлялося, гуцульську овечу бриндзу хочуть внести до списку ЮНЕСКО слідом за українським борщем.

Схожі публікації

Залишити коментар