Українки у Мілані відкрили українську суботню школу

від Комарі Альберт

У Мілані – одному з центрів українства в Італії – нещодавно відкрили українську суботню школу. На це українська громада в Італії зважилася задля збереження своїх традицій і мови.

Про це повідомляє видання “Молодий буковинець”.

“Такі ідеї виношуються, мабуть, роками, бо їх не так просто втілити. Особисто у мене вона виникла минулого року, одразу після переїзду до Італії. Звернулася із пропозицією до небайдужих – і наша ідея реалізувалася, – розповідає колишня чернівчанка Наталія ФЕДОРОВИЧ. – Найбільш ініціативною з-поміж нас є Марія Забіяка. Вона родом із Тернопільщини, а в Мілані є головою громадсько-культурної організації “Відроджена Україна”. Завдяки їй раніше відбувалися концерти наших співаків та музикантів для місцевих українців. Вона стала координаторкою школи”.

Цього року мерія надала дозвіл на пільгову оренду приміщення у Мілані. Це невеличкий клас на околиці міста, але в гарному районі. Попри ситуацію з коронавірусом, все ж таки вдалося відкрити цю школу.

Пані Наталія розповіла, що в школі, крім неї, працює ще дві буковинки. Марія Гончарук викладає українську мову, а Софія Дутчак – психологиня, яка також працює в центрі, де надають безкоштовну психологічну допомогу жінкам-емігранткам. Навчання у школі, звісно ж, – українською мовою.

“У нас навчатиметься близько 15 учнів. Це різні діти, з різним мовним рівнем. Є й такі, які майже не розуміють української, хоча батьки українці. На жаль, схожі ситуації непоодинокі серед наших діаспор у всьому світі. Саме тому такі школи просто необхідні, – каже Наталія Федорович. – Перед відкриттям школи я багато консультувалась зі своїми друзями, які мають подібні школи у США, Канаді, ОАЕ. Їм я дуже вдячна за поради і допомогу, вони мене надихають. Через пандемію наразі майже всі ці школи працюють онлайн. Нам же було важливо відкрити школу, де ми будемо навчати “наживо”. Поки що так і є”.

Серед предметів, які вивчають діти суботньої школи в Мілані: українська мова та література, історія України, українознавство. Є також уроки музики, хореографії, заняття з психологом. У планах засновниць школи – спільні психологічні практики для дітей і батьків.

Як повідомлялося, перший сучасний словник української мови видано в Італії.

Схожі публікації

Залишити коментар