Росія запустила фейк про те, що Анкара «вважає Крим турецьким» і хоче «забрати» півострів у Росії

від Стожари

Низка Кремлівських ЗМІ розповсюдила фейк про те, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган не визнає Крим російським, оскільки нібито вважає, що півострів належить його країні.

Україна «втягнула» Туреччину в «антикримський союз», – так російські медіа відреагували на новину про те, що турецький уряд готовий співпрацювати з українським в рамках Кримської платформи з деокупації півострова. Окремі медіа заявили, що Туреччина співпрацює з Україною виключно через «помсту Росії» і щоб «позлити» Кремль. «Насправді ж, – запевняють російські експерти, – Анкара нібито «не визнає» український статус Криму і «вважає цю територію своєю», мріючи повернути регіон до складу Туреччини. Про це повідомляє видання StopFake.

Як зазначається, аналогічні матеріали опублікували Газета.ру, Украина.ру, РИА Новости, MК.ru, РИА Крым та інші.

Зазначені Кремлівські ЗМІ посилаються на матеріал турецького ЗМІ Haberler, де 19 жовтня вийшов матеріал з заголовком: “Рух Туреччини в Азербайджані та Криму стурбував російські ЗМІ: безпрецедентне вторгнення у сферу впливу Москви”.

В цьому матеріалі є розділ “Ердоган хоче, щоб Крим віддали Туреччині”, у якому вказано наступне:

“Ердоган не бачить Крим російським. Але він також не вважає його таким, що належить Україні. За словами Ердогана, у 1783 році Росія несправедливо відібрала Крим в Османської імперії, і ці землі потрібно повернути для прогресу сучасної Туреччини”.

Посилань на джерело, яке б підтверджувало, що президент справді сказав щось подібне, немає. До того ж припущення, що Ердоган має таку думку, зробили не турецькі, а знову ж таки російські журналісти.

Ціково, що всі ці маніпуляційні матеріали в російських медіа з’явилися після того, як президент Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що Туреччина готова співпрацювати з Україною в рамках Кримської платформи з деокупації півострова. Про створення Україною міжнародного майданчика, спрямованого на протидію грубим порушенням прав людини і системній дезінформації з боку Росії, стало відомо в липні. Ключовим завданням Кримської платформи стане «підтримка наслідків окупації Криму в фокусі постійної міжнародної уваги», – повідомили в Міністерстві закордонних справ України. Там підкреслили, що працювати майданчик буде на кількох рівнях – очільників держав, міністрів закордонних справ, парламентів і на рівні експертів. Попередньо в 2021 році планується проведення Кримського саміту за участю всіх рівнів учасників платформи.

«Платформа сприятиме зміцненню міжнародної політики невизнання спроби РФ анексувати Кримський півострів, створить додаткові можливості для більш оперативного реагування на зростаючі загрози безпеки в результаті російської мілітаризації в Чорному і Азовському морях, дасть змогу консолідувати політичний тиск на Кремль, зокрема, шляхом санкційних інструментів, а також протидіяти подальшим грубим порушенням прав людини»,повідомила перша заступниця міністра закордонних справ  України Еміне Джапарова.

Свою солідарність з Україною і намір приєднатися до міжнародного формату вже підтвердили Європейський Союз, Сполучені Штати, Канада і Велика Британія, зацікавлені в співробітництві країни ЄС, як-от Польща, Румунія, Німеччина і Франція, а також Швеція. 16 жовтня до кримської коаліції приєдналася і Туреччина, що викликало шквал негативу з боку російських медіа, які заявили про «корисливі турецькі інтереси» в питаннях Криму. Насправді ж Туреччина неодноразово заявляла, що не підтримує анексію Криму Росією і виступає проти окупації півострова, не виказуючи при цьому ніяких претензій на Крим. Турецька влада також підкреслює, що пріоритетом для Туреччини є дотримання прав кримськотатарського народу, які масово порушуються Кремлем у Криму.

«Пріоритетом для Туреччини, як і раніше, є те, щоб кримські татари, які проживають у Криму, продовжували жити в благополуччі й безпеці на своїй історичній батьківщині, захищати свою культурну самобутність і покласти край їхнім стражданням в результаті окупації», – сказано в заяві МЗС Туреччини, присвяченій шостій річниці незаконної окупацію українського півострова.

Українська правозахисна організація КрымSOS підкреслює, що за 2019 рік у Криму зафіксовано найбільшу кількість кримінальних справ проти кримських татар від початку окупації.  Згідно з даними правозахисників, за підсумками 2019 Росія незаконно утримувала близько 30 кримських татар за сфабрикованими звинуваченнями про зв’язки з «Хізб-ут Тахрір» (стор. 16-17 звіту). Лише за один рік у Криму зафіксовано сотні незаконних обшуків, затримань і арештів, десятки справ, порушених із політичних мотивів. 70% всіх ув’язнених з політичних мотивів кримчан – кримські татари.

  • Нагадаємо, днями президенти України та Туреччини Володимир Зеленський та Реджеп Таїп Ердоган мали зустріч у Стамбулі. За її підсумками вони виступили зі спільною заявою. Згідно з нею, Турецька Республіка підтвердила свою беззастережну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах та привітала співробітництво у рамках Кримської платформи, ініційованої Україною.
  • На спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським Реджеп Ердоган наголосив, що Анкара ніколи не визнавала та не визнає півострів Крим російською територією і Туреччина й надалі підтримуватиме кримських татар.
  • Разом з тим, Туреччина неодноразово заявляла, що не підтримує окупацію Криму Росією і є прихильною територіальної цілісності України. Туреччина не має жодних претензій на український півострів, а керівництво Туреччини неодноразово допомагало кримським татарам, права яких Росія масово порушує в тимчасово окупованому Криму.

Схожі публікації

Залишити коментар