На полігоні “Дівички” проходять змагання найкращих артилеристів ЗСУ

Найкращі артилеристи Збройних сил України зібралися на полігоні “Дівички” на Київщині. Тут вони вже другий тиждень визначають наймайстерніші артилерійські розрахунки ЗСУ.

Про один день із цих змагань розповіли на “5 каналі”.

Тільки-но обслуга бойової машини “Град” умовно відстрілялася по ворогу, бійці 93-ї механізованої бригади готуються залишити бойову позицію. Армійці поспішають, хоча це не справжній бій, і навіть не навчання: вони змагаються у швидкості з побратимами, які представляють інші бойові підрозділи ЗСУ.

“Зробити це швидше за інших. На час поставити машину, привести її до бою, відстріл і назад виїхати”, – розповідає Тимур, військовослужбовець ЗСУ.

Змагання за найкращий артилерійський підрозділ відбуваються у Збройних силах уже більш як 20 років. Цього разу в них беруть участь сухопутні війська, десантно-штурмові війська та морська піхота.

“Змагання проводяться за чотирма номінаціями. Це спеціальна, тактична, індивідуальна і спортивна. Військовослужбовці виконують нормативи, перевіряється індивідуальна підготовка офіцерів в прийнятті рішень, вирішенні вогневих завдань”, – говорить Олександр Сирський, командувач сухопутних військ ЗСУ.

Поки “холодноярівці” демонструють свою швидкість у згортанні позицій, поруч спокійно оглядають свою техніку бійці, що служать на самохідних гаубицях “Мста”: своє вміння вони показали напередодні. А от бійці 55-ї артилерійської бригади “Запорізька Січ” більш зосереджені: зараз їхній вихід із протитанковими гарматами “Рапіра” та “Рута”.

Найкращі підрозділи отримають грошові призи. Однак бійці кажуть, що це для них – не головне.

“Це великий рівень для бригади, велике досягнення. І, до того ж, якщо ти ідеш у бій, то шляху назад немає – тільки вперед і перемагати”, – наголошує Сергій, військовослужбовець ЗСУ.

Тим часом у глибині полігону армійці змагаються вже в самій стрільбі. Найкращі артилерійські розрахунки обирають серед військовослужбовців 14-ти бригад і найрізноманітнішого озброєння. Серед іншого вогонь ведуть гаубиці Д-20 і Д-30. Учасникам змагань потрібно не лише швидко виїхати на позицію, здійснити постріл та залишити зону ведення вогню, а й передусім – влучити в ціль.

На полігоні учасники змагань показуватимуть свою майстерність до кінця жовтня. А переможців назвуть 3 листопада – на день ракетних військ та артилерії ЗС України.

Як повідомлялося, офіцер ЗСУ у США успішно пройшов один із найскладніших курсів виживання.

Схожі публікації

Залишити коментар