Міжнародні партнери прокоментували ухвалення в Україні закону «Про розвідку»

Президент України Володимир Зеленський 21 жовтня підписав закон «Про розвідку», який Верховна Рада ухвалила 17 вересня 2020 року. В ЄС, НАТО і США привітали такий крок української влади.

Про це повідомляє «Європейська правда».

Зокрема, в Консультативній місії ЄС заявили, що ухвалення закону створює правову базу для ефективного парламентського нагляду за розвідувальними органами та спецслужбами України.

«Це – важливий крок на шляху до забезпечення більшої підзвітності та прозорості в роботі цих відомств, що є наріжним каменем цивільного та демократичного управління цим сектором, а також відповідає європейським та євроатлантичним нормам і принципам», – йдеться в повідомленні Консультативної місії ЄС у Facebook.

Зі свого боку в НАТО заявили, що ухвалення закону є важливим кроком до більшої прозорості в роботі спецслужб у відповідності до європейських і євроатлантичних норм і принципів.

Ухвалення закону привітали також і в Посольстві США в Україні. У диппредставництві кажуть, що цей закон є важливим кроком на шляху євроатлантичної інтеграції.

«Ефективний парламентський нагляд за розвідувальними органами є надзвичайно важливим для забезпечення їхньої підзвітності та сприяння демократичному управлінню», – наголосили в Посольстві США.

Варто зазначити, закон «Про розвідку» в Україні набув чинності 24 жовтня. Частина його норм почне діяти вже з 1 січня 2021 року. Цей Закон є одним з проєктів, необхідних для євроатлантичної інтеграції України. Його розробили з урахуванням досвіду регулювання діяльності розвідувальних органів у країнах ЄС та НАТО.

Закон «Про розвідку» є однією з вимог для вступу України в НАТО. Він допоможе отримати доступ до нових програм співпраці української сторони зі Збройними силами країн НАТО. Втім, цей закон не вплине на рішення Альянсу щодо членства України в ньому.

Згідно з Законом до розвідувальних органів України належать:

  • Служба зовнішньої розвідки України;
  • Розвідувальний орган Міністерства оборони України;
  • Розвідувальний орган Державної прикордонної служби.

Закон передбачає: вдосконалення правових та організаційних засад роботи розвідки, забезпечення її ефективної діяльності, а також покращення взаємодії розвідувальних органів. Відповідно до закону, основний контроль над розвідкою в Україні здійснює саме президент.

Раніше ми розповідали, як бойовий робот допомагає ЗСУ проводити інженерну розвідку.

Схожі публікації

Залишити коментар