Шість українських доріг планують зробити приватними

В Україні планують запустити перші пілотні проєкти державно-приватного партнерства в автодорожній галузі, передавши в концесію шість автодоріг.

Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на “Інтерфакс-Україна”.

Першими для реалізації ДПП будуть запропоновані:

– ділянка дороги М-03 від Борисполя до Полтави;

– ділянка дороги М-06 від Києва до Рівного;

– маршрут від Дніпра до Кривого Рогу і Миколаєва (М-04, Н-11);

– маршрут Ягодин – Ковель – Луцьк (М-07, М-19);

– маршрут Харків – Дніпро – Запоріжжя (М-29, M-04, M-18);

– ділянка дороги М-14 від Херсона до Миколаєва.

Приватний інвестор візьме на себе зобов’язання оновлювати і розвивати існуючу дорогу, а з Дорожнього фонду виділятимуться кошти на підтримку інвестора за умови дотримання ним усіх зобов’язань за якістю утримання дороги. Замість справляння плати за проїзд планується, що інвестор буде заробляти за рахунок розвитку придорожньої інфраструктури: АЗС, закладів громадського харчування, рекламних площ і т.д.

У Мінінфраструктури припускають, що реалізація всієї програми дозволить в середньостроковій перспективі залучити понад 9 млрд доларів приватних інвестицій у відновлення і утримання більше 4500 кілометрів автомобільних доріг державного значення.

Презентувати першу програму державно-приватного партнерства в секторі автомобільних доріг планують в Києві 29 жовтня 2020 року.

Варто зазначити концесія – це форма державно-приватного партнерства, що передбачає передачу об’єктів державної власності (таких як дороги, аеропорти, підприємства тощо) у тимчасове користування приватним підприємствам. Для держави концесія цікава тим, що залучаються кошти приватної компанії, але держава зберігає контроль над самим об’єктом концесії. Також завдяки компанії-концесіонеру об’єкт може підвищити свою конкурентну спроможність і посилити якість послуг. Сам концесіонер отримує державні гарантії повернення значної частини тих коштів, які він вклав та розподіл ризиків.

Нагадаємо, у 2020 році в Україні вже почали передавати у концесію великі об’єкти — першим став Херсонський морський порт. Його отримала компанія «Рисоіл-Херсон», яка інвестує у розвиток порту близько 300 млн грн. Ще понад 18 млн грн буде вкладено в місцеву інфраструктуру, переконують в уряді. Пізніше порт «Ольвія» у Миколаєві теж передали у концесію.

Як повідомлялося, в Україні передадуть в концесію ще 7 вокзалів.

Схожі публікації

Залишити коментар