Причини зростання споживання води в окупованому Криму

від Стожари

Водних запасів Криму досить для забезпечення потреб його населення, але російські окупаційні власті свідомо обмежують доступ кримчан до води і перенаправляють її для використання на власних військових базах через що і спостерігається дефіцит.

Рівень водопостачання цивільного населення Криму стрімко скорочується, в той час як якість води погіршується, заявив керівник південного регіонального офісу ГО «КрімSOS» Олексій Тільненко на конференції “Про проблемні питання водопостачання та експлуатацію водних ресурсів на території Криму в умовах російської окупації”.

Частка споживання води сільським господарством півострова від загального обсягу становила приблизно 80%. З початку окупації Криму в 2014 році і до сьогодні посівні площі силами окупаційних властей зменшилися в 10 разів. Однак загальна тенденція показує зростання загального рівня споживання води на території півострова.

Керівник ГО “КримSOS” назвав кілька причин збільшення споживання води. У першою чергу, це активна “колонізація” Криму Росією. За останніми офіційними даними, за час окупації населення Криму збільшилася за мінімальними оцінками на 500 000 чоловік. За деякими даними приріст населення може становити до 1 мільйона чоловік. В основному – це військові, їх сім’ї і люди, що мають відношення до оборонної промисловості. У зв’язку з цим, водна інфраструктура Криму відчуває навантаження.

Другою причиною стала активна мілітаризація Криму. Росія перекидає на півострів все більше військових, активно розвиває військові бази і промисловість. З близько 1 мільярда кубічних метрів води, доступних на території Криму, тільки 2-3 мільйони кубічних метрів води використовуються в інтересах населення. Решта водні ресурси спрямовуються на забезпечення військових баз і для тих, кого окупанти завезли з Росії.

Окупаційна влада також заявляє, що на даний момент Крим “може впоратися і без подачі води через Північно-Кримський канал”. Відзначається, що такі формулювання використовуються виключно у внутрішніх пропагандистських цілях. У той же час звучать заяви, що наявних запасів води вистачить на 80 днів і Крим наближається до гуманітарної катастрофи. Таким чином Росія намагається звинуватити Україну в навмисному “зневодненні” Криму і вимагає відновити водопостачання.

“Тим не менше за весь час окупації, місцеві” влада “не вжили жодних дій щодо поліпшення водної інфраструктури Криму. А ті заходи, що приймаються завдають більше шкоди ніж користі “, – зазначає Тільненко.

Джерело: Інформаційна агенція “GuildHall”.

Схожі публікації

Залишити коментар