У словацькому Кошице з ювілеєм привітали художнього керівника та диригента хору «Карпати»

від Комарі Альберт

Днями у клубі Регіональної ради СРУСР у словацькому місті Кошице відбулася урочиста зустріч членів і прихильників Українського народного хору «Карпати» з нагоди життєвого ювілею Левка Довговича, яку підготувало Громадське об’єднання «КАРПАТИ – КОШИЦЕ» в рамках проекту «Ласкаво просимо до клубу» з фінансовою підтримкою КУЛЬТ МІНОР – Фонду для підтримки нацменшин у Словаччині.

Учасники зустрічі співом і щирим словом вітали з прекрасним життєвим ювілеєм, 85-ти річчям, Левка Довговича, художнього керівника та диригента хору «Карпати», голову молодіжної організації «ПЛАСТ» та одного з найвизначніших сучасних представників української громади в Словаччині.

Левкові «діти» з хору «Карпати» за сценарієм Марії Побегової та Оксани Господар підготували для нього програму, в якій, крім супровідного слова прозвучали його улюблені пісні, хормейстер Світлана Мартинюк за традицією зачитала йому вірша, який написала для нього з нагоди життєвого ювілею. Музичні вітання підготували і солісти хору Марія Побегова, Марія Матисова та Андрій Личко і Олена Волошина з Андрієм Гапштаком. До вітань приєднався і голова об’єднання «Феман» Едуард Бураш.

Надзвичайною несподіванкою для ювіляра і учасників урочистої зустрічі було особисте вітання від відомого співака народних пісень та зірки шоубізнісу в Словаччині Андрія Кандрача, який разом з акордеоністом Ярославом Диргою та хором «Карпати» дарували ювіляру низку пісень та зокрема сердечні слова, якими Андрій Кандрач привітав Левка Довговича з нагоди його ювілею: «Кожне рано, як ся збуджу, слухаю радіо. А вже тиждень слухаю з архіву «Чеський розглас +» А уявіть собі цілий минулий тиждень я слухав життєву історію нашого Левка Довговича. Щось я знав, щось нi, та була то про мене велика емоція, як я то знов чув. А до того мені зателефонувала пані Господарова і сказала, що наш Левко буде мати прекрасний ювілей, 85, хоч виглядає на 70. Було то знаміння ві Господа Бога і я мусив тут днесь прийти. Бо є про мене великою честю, що цьому чоловіку, який є справжньою целебрітою сьогоднішнього часу, належить моя велика пошана і уклін. За все, що ви в житті зробили, що ви вірили тому що робите, а і люди вам увірили».

У словацькому Кошице з ювілеєм привітали художнього керівника та диригента хору «Карпати»

Після вітань, многократного «Многая і благая літа» ювіляр всім від щирого серця подякував за сердечні ґратуляції і всіх запросив до багатого столу і клубом аж до пізнього вечора лунали пісні. Модератором урочистої зустрічі українською та словацькою мовою була Марія Побегова. Додому всі розходилися з надією, що скоро помине пандемія корона вірусу і будуть проходити знову репетиції хору.

Зустріч з ювілярем була одночасно і покищо останньою подією у житті Українського народного хору «Карпати». У зв’язку з актуальною ситуацією з поширенням коронавірусу та рішеннями, прийнятими Урядом Словацької республіки та Головною санітарною інспекцією країни концерти хору, заплановані в місяцях жовтень і листопад, не здійсняться.

На невизначений термін вже вдруге відклався концерт хору «Карпати» і його гостей з назвою «Шануємо свої традиції та визначні особистості», який мав здійснитися в рамках Днів України в Кошице в неділю 11 жовтня 2020 р. в Історичній ратуші.

Так само відкладається і відзначення 35-річчя хору, якого завершенням мав бути 8 листопада 2020 р. урочистий галаконцерт в кошицькому Будинку мистецтв. Нові терміни обох концертів будуть відомі тільки після припинення поширення коронавірусу, коли державні органи скасують обмеження для організовання масових заходів. 

Як повідомлялося, проєкт «Бути Українцем» розповів про «НадКарпаття» – видовищне захоплення ветерана АТО.

Схожі публікації

Залишити коментар